FURNIZORII SERVICIILOR PUBLICE DE APA VOR TREBUI SA INFORMEZE CETATENII DESPRE CALITATEA APEI

by Andreea Radu

Operatorii serviciilor publice de apă și canalizare ar putea fi obligați să indice pe facturile emise consumatorilor caracteristicele fizico-chimice ale apei potabile, respectiv să îi informeze cu privire la calitatea și gestionarea apei într-o formă ușor accesibilă și inteligibilă.
Un document guvernamental consultat de Profit.ro arată că Guvernul va susține modificarea în acest sens a Legii serviciului public de apă și canalizare.
Modificarea va viza “aspectele de informare a cetățenilor cu privire la calitatea și gestionarea apei, într-o formă ușor accesibilă și inteligibilă acestora”.

Ce vor trebui să facă companiile de apă și canalizare

Guvernanții amintesc în documentul citat că Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative pentru revizuirea integrală a directivei europene privind apa, pornind de la un nou concept care să trateze apa ca o marfă, iar accesul la apă să fie considerat drept fundamental al omului.
Statele membre al Uniunii Europene vor fi invitate, în consecință, să adopte o serie de măsuri în domeniu, iar una dintre acestea este “să introducă pentru furnizorii de apă obligația de a indica caracteristicile fizico-chimice ale apei în factura pentru consumul de apă”, arată sursa amintită.
Furnizorii de apă vor trebui totodată să se asigure că astfel de informații privind calitatea apei sunt prezentate într-o formă ușor de înțeles pentru consumatori și nu se vor rezuma la a afișa niște simple formule chimice pe factură.

Noile prevederi ar putea afecta și firmele de apă minerală

Având în vedere că măsura privește toți furnizorii de apă, firmele care îmbuteliază apă minerală ar putea fi obligate la rândul lor ca pe etichetele de pe sticle să nu prezinte doar compoziția chimică a apei.
Practic, îmbuteliatorul ar trebui să traducă pentru consumator formulele chimice în termeni accesibili consumatorilor, care, de obicei, nu cunosc relevența unor astfel de elemente chimice pentru sănătatea lor.
Pe etichetele sticlelor cu apă minerală consumatorul ar trebui să regăsească, eventual, rolul pe care mineralele prezente în apă îl au în alimentație, doza zilnică a unor asemenea minerale, precum și alte elemente ce țin de calitatea apei, precum aciditatea, sau privind locul de exploatare.

România ar putea adopta prevederile înaintea Comisiei Europene

Parlamentul European a solicitat modificări mult mai radicale privind reglementările comunitare în sectorul apei, precum implementarea proprietății publice asupra întreprinderilor de apă sau excluderea serviciilor de alimentare cu apă de la proceduri de achziție publică. Comisia Europeană a primit cu foarte mari rezerve aceste din urmă propuneri deoarece vin în contradicție cu Tratatul de funcționare al UE și chiar cu constituțiile statelor membre.
Până la elaborarea unei noi legislații europene în domeniu, Guvernul arată în documentul citat că susține adoptarea prevederilor privind informarea corectă a consumatorilor asupra calității apei potabile.

 

Sursa: profit.ro

Facebook Comments