Fructele și legumele din piețe, pline de pesticide

by Adrian Pavel

Multe din legumele și fructele prezente pe piața din România sunt pline de pesticide. Este avertismentul specialiștilor care lucrează în laboratoare. Aceștia au emis peste 20 de astfel de avertizări în numai cinci luni, conform antena3.ro.

”Sunt periculoase aceste pesticide dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doza de utilizare și mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.

Trebuie să fim atenți în primul rând de unde cumpărăm și cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Dacă ne referim la tomate, noi nu avem în România nicio creație, nici hibridă, nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci, un indiciu clar, dacă tăiem un fruct de tomate și nu descoperim în interiorul lui sămânță, putem să credem că a fost maturat forțat sau vorbim de un hibrid importat”, a declarat Costel Vînătoru, cercetător în legumicultură și inginer agronom.

Roşiile ţuguiate, risc pentru sănătate. Cum recunoaştem tomatele injectate cu substanţe chimice

Piețele sunt pline de zeci de soiuri de roșii. Deși multe dintre ele sunt importante, comercianții susțin că unele tomate sunt coapte chiar în România, în solare și sunt prezentate sau vândute ca ”roșii românești”.

 

Specialiștii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roșii țuguiate provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

Perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie.

”Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, conform Adevărul.

O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, spun fermierii oneşti, este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.

 

Facebook Comments