Fraudă online în România: Hackerii se folosesc de imaginea unei cunoscute firme de curierat

by Florian Popa

O nouă tentativă de fraudă online, care încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat în perioada reducerilor, a fost descoperită de către experţii în securitate cibernetică din cadrul Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), scrie antena3.ro.
„Infractori cibernetici trimit potenţialelor victime un SMS în care îi anunţă că au câştigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare. Mesajul conţine un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorinţa de a beneficia de un câştig rapid) redirecţionează către un site de phishing.”, a scris DNSC, pe propria pagină de Facebook.
„Site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei.
În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduieşte această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem da seama instant că nu suntem pe site-ul FedEx şi că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile”, a mai precizat DNSC.
În acest context, specialiştii îndeamnă utilizatorii de Internet la atenţie şi la analizarea cu atenţie a informaţiilor primite, înainte de a furniza date online.
De asemenea, este de evitat accesarea link-urilor sau ataşamentelor din mesaje nesolicitate, provenite din surse necunoscute, furnizarea la cerere de date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor adrese via SMS, e-mail sau platforme de mesagerie.
„Nu uitaţi că nu puteţi câştiga un premiu la un concurs la care nu v-aţi înscris şi nu aţi participat!”, atenţionează experţii DNSC.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate