Franța interzice eticheta „friptură” pe produsele vegetariene

by Andreea Radu

Guvernul francez a emis un decret marți, 27 februarie, prin care a interzis termenul „friptură” pe eticheta produselor vegetariene, spunând că este rezervat numai cărnii. Alți termeni care nu mai pot fi folosiți pentru produsele fără carne includ „scalope”, „șuncă”, „file” și „costită”, conform decretului, scrie b1tv.ro.
Hotărârea este un răspuns la o plângere de lungă durată a industriei cărnii, potrivit căreia termeni precum „șuncă vegetariană” sau „cârnat vegan” erau confuzi pentru consumatori. Se bazează pe o lege din 2020 a cărei aplicare a fost suspendată temporar de Consiliul de Stat în iunie 2022, după o plângere din partea Proteines France, un consorțiu de companii franceze care vând alimente pe bază de plante.
Potrivit decretului revizuit publicat marți, unele produse care conțin o cantitate mică de conținut pe bază de plante pot folosi în continuare denumiri cărnoase, precum merguez, bacon sau cordon bleu.
Producătorii din alte părți din Uniunea Europeană pot continua să vândă alimente vegetariene cu nume de carne în Franța. Proteines France a susținut că legea franceză este în contradicție cu normele alimentare ale UE.
Persoanele care încalcă legea etichetării pot fi amendate cu până la 1.500 EUR, iar companiile ajung la 7.500 EUR. Dar producătorii au la dispoziție un an pentru a-și vinde stocurile existente înainte de aplicarea oricăror penalități, se arată în decret.

Facebook Comments