Fotografia cu Pământul văzut de la 6 miliarde de kilometri distanță, retușată după 30 de ani

by Cristian Dobre

Fotografia realizată în 1990 de către sonda Voyager 1, în care apare planetă Pământ, este considerată una dintre cele mai reușite imagini obținute vreodată din spațiu.

Imaginea „Pale Blue Dot” a fost realizată de sonda Voyager 1 în urmă cu exact 30 de ani, de la distanță de aproximativ 6 miliarde de kilometri de Pământ. Pentru a marca aniversarea, agenția spațială americană a retușat faimoasa imagine folosind tehnici moderne și programe software, informează BBC.

În imagine, Pământul apare în continuare ca un punct mic albastru în spațiu, surprins într-o rază de lumină, însă poate fi distins mai ușor.

Imaginea originală din 1990

Sursa foto: https://solarsystem.nasa.gov/

NASA a anunțat că imaginea retușată respectă în totalitate originalul.

Imaginea retușată

Vezi imaginea pe Twitter
Imaginea „Pale Blue Dot” a făcut realizată de Voyager 1 înainte să își închidă camera pentru a conserva energie. Sonda încheiase turul planetelor din Sistemul Solar și nu mai avea nevoie de cameră, întrucât se îndrepta spre spațiul interstelar.

Carl Sagan și Carolyn Porco, cei doi oameni de știință responsabili de imagistică ai misiunii, au cerut un „portret de familie al Sistemului Solar”. Cele 60 de cadre trimise de Voyager înainte să-și închidă camera foto cuprindeau Soarele și planetele Venus, Pământ, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Planetele Mercur, Marte și Pluto nu au putut fi cuprinse din diverse motive.

Imaginea originală

Sursa foto: https://solarsystem.nasa.gov/

Sonda Voyager 1 a intrat în spațiul interstelar în 2012, iar în prezent este obiectul făcut de om care a călătorit cel mai departe în spațiu.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments