(FOTO) Slujbă de pomenire și sfințire de monument pentru Caporalul Alexe Ion, la 100 de ani de la moartea sa eroică

by Dana B.

Sărbătoare în Parohia ortodoxă ”Caporal Alexa” din județul Arad, în Duminica a V-a din Postul Mare, închinată Sfintei Maria Egipteanca. De ce sărbătoare? Pentru că atunci când oamenii se adună cu inimi bune în jurul Sfintei Liturghii și mânați de gândul recunoștinței frumos așezat într-o slujbă de pomenire a unui erou local, da, este sărbătoare. Sărbătoare cu atât mai frumos rânduită cu cât în mijlocul credincioșilor s-a aflat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Așadar, astăzi, 14 aprilie, în Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, credincioșii parohiei ”Caporal Alexa”, alături de oficialități locale și județene, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

În cuvântul așezat la inimile celor prezenți, Preasfinția Sa a evidențiat în mod deosebit îndemnul Mântuitorului coborât din învățătura celor două fragmente din Evanghelia acestei a V-a Duminici din Postul Mare, îndemn care să ne așeze sufletele pe calea ”slujirii, iubirii și a jertfei”.

”Să slujim pe aproapele nostru așa după cum Domnul ne slujește pe noi prin vindecare, sfințire, iertare și înviere. Dorința de a stăpâni pe alții și slava deșartă nu sunt folositoare oamenilor.

Să iubim după cum Domnul Hristos ne-a iubit pe noi. Așa cum a iertat-o pe Sfânta Maria Egipteanca și a umplut-o de sfințenie, la fel ne iartă și ne iubește și pe noi, dacă ne căim și ne pare rău că am greșit.

Să fim capabili de jertfa față de semenii noștri, după exemplul jertfelnic al Domnului Hristos, Care și-a dat viața pentru oameni și mântuirea lor”

La finalul Sfintei Liturghii, într-o frumoasă conlucrare între Biserică, Armată, Școală și Administrația locală și județeană, a fost comemorat Caporalul Alexe Ion (1895-1919), la 100 de ani de la moartea sa eroică. Astfel, în parcul localității, s-a săvârșit o slujbă de pomenire precum și dezvelirea și sfințirea unui bust al eroului al cărui nume îl poartă satul din 1926, Caporalul Alexe Ion (Regimentul Vânători, Regina Elisabeta, Compania a V-a, Contingentul 1916), care a fost împuşcat pe drumul dinspre Pâncota spre Cherechi în 20 aprilie 1919 de către o patrulă maghiară în timp ce îi escorta pe intelectualii satului care mergeau în întâmpinarea armatei române, prezentă atunci acolo. Emoția momentului a fost cu atât mai mare cu cât primarul comunei Râca din Argeș (fosta Bucova Adunați – satul unde Alexe Ion a văzut lumina zilei), prezent la acest eveniment împreună cu soția atât de frumos înveșmântată în costum popular, a mulțumit vădit emoționat celor din ”Caporal Alexa” pentru comemorarea acestui erou, menționând că în același timp și la Râca se oficia o slujbă de pomenire. Cum era de așteptat, elevii Școlii Gimnaziale ”Ștefan Augustin Doinaș” au însuflețit atmosfera cu un binevenit moment de cântece și poezii patriotice care nu a făcut altceva decât să sublinieze încă o dată că Eroii nu mor niciodată.

Preasfintia Sa a felicitat Parohia ”Caporal Alexa” pentru aniversarea celor 90 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, dar și pe toți cei care au ales ca astăzi, 14 aprilie, să se facă părtași ai acestei sărbători care l-a avut în centrul ei pe Caporalul Alexe Ion.

Da, eroii nu mor niciodată! Veșnică pomenire!

 

Facebook Comments