(FOTO) Sărbătoare în comunitatea din Dieci. Biserica a fost târnosită

by Dana B.

Prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii din parohia Dieci care, ieri, 7 octombrie 2018, au participat la târnosirea bisericii din comună.

Cum astfel de evenimente însuflețesc de obicei întreaga comunitate, cu mic cu mare, diecenii, frumos înveșmântați în straie populare, l-au întâmpinat, vizibil emoționați, pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Un moment mai mult decât emoționant, cu atât mai mult cu cât Înaltpreasfințitul nu se afla într-un loc oarecare ci chiar în satul bunicilor Sfinției Sale.

Astfel, imediat după orele 9.00, credincioșii cu flori în mâini, împreună cu Părintele Protopop Botea Alexandru, preot paroh în Dieci, precum și preoți anume veniți din parohiile vecine, în sunetele clopotelor și a imnului ”Pe Stăpânul și Arhiereul nostru…”, i-au urat bun-venit, cumva acasă, Chiriarhului arădean care, la rândul său, a mulțumit tuturor pentru călduroasa primire.

În continuare, toți cei care au dorit să se facă părtași acestui frumos eveniment au luat parte la slujba de târnosire a lăcașului de cult, Sfânta Liturghie și agapa creștinească organizată la final. La 167 de ani de la prima sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul, după rânduielile bisericești, a târnosit lăcașul de cult din Dieci prin ungerea cu mir a acestuia în exterior, urmând ca mai apoi să pună în piciorul Sfintei Mese din Altar părticele din Sfinte Moaște, să o spele cu apă de trandafiri şi să o ungă cu Sfântul şi Marele Mir, iar în cele patru colţuri ale Sfintei Mese să pună icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Marcu, Luca și Ioan. După săvârșirea întregii rânduieli de sfințire a picturii și a Sfântului Altar, s-a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești.

Și cum la fiecare slujbă, o importantă contribuție este adusă de cei care dau răspunsurile liturgice, nu putem să nu amintim de atât de frumoasele cântări ale corului din Almaș condus de domnul profesor Ștefan Alb.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Timotei a pus accentul pe pericopa evanghelică a Învierii fiului văduvei din Nain, subliniind că ”prin această înviere, Mântuitorul a înviat pe toți cei care erau întristați și plângeau”. De asemenea l-a felicitat pe Părintele Protopop Alexandru Botea pentru grija și dăruirea cu care se îngrijește de bunul mers al parohiei, dar și pe credincioși pentru efortul depus în înnoirea bisericii. În semn de aleasă prețuire, Chiriarhului locului i-a fost înmânată placheta de cetățean de onoare al comunei Dieci.

La sfânta slujbă au fost prezente autorități centrale, județene, locale, domnului Primar și Consiliului Local înmânându-li-se o diplomă din partea Arhiepiscopiei, în semn de mulțumire pentru grija și sprijinul acordat bisericii din comună.

La final, Părintele Protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Timotei și soborului de preoți pentru participare, dar și credincioșilor care s-au dovedit a fi demni urmași ai înaintașilor lor care s-au jertfit pentru ca biserica să arate cum arată astăzi, îndemnându-i ca și pe viitor să se îngrijească de Sfântul Lăcaș, astfel încât acesta să fie cât mai primitor pentru cei care îi trec pragul. Pentru recunoașterea activității sale, Părintelui Alexandru Botea i-a fost înmânat, din partea Consiliului Județean, ”Ordinul Centenar al Unirii”.

Cu siguranță această a XX-a Duminică după Rusalii picată în data de 7 octombrie 2018, va rămâne, pe lângă consemnarea în Hrisov ca fiind data la care biserica din Dieci a fost târnosită, și un moment de revărsare de lumină și har în sufletelor tuturor celor care au fost acolo, cu atât mai mult cu cât au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.

 

 

Facebook Comments