(FOTO) Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare cu multă bucurie, lumină și costume tradiționale, la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad

by Dana B.

Întâmpinarea Domnului s-a dovedit a fi o sărbătoare cu multă bucurie, lumină și frumos armonizată cu costume tradiționale, la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad unde, un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au săvârșit Sfânta Liturghie a praznicului împărătesc ce este rânduit pentru data de 2 februarie a fiecărui an.

La o scurtă cercetare a dicționarului explicativ, în dreptul lui ”a întâmpina” scrie că înseamnă ”a ieși cuiva înainte pentru a-l primi”. Așadar, nu vorbim de o simplă întâlnire sau ieșire înainte ci pentru a contura o întâmpinare este nevoie și de primire. Și judecând după numărul deosebit de mare de copii, tineri și vârstnici care s-au părtășit de bucuria Sfintei Liturghii și împărtășit cu Sfintele Taine, pesemne că astăzi, la Arad, în Paraclisul de la Teologie, Mântuitorului nu I S-a ieșit doar înainte ci a fost primit, întâmpinat cu bucuria și emoția care să ducă spre casele fiecăruia dintre cei prezenți Lumina atât de necesară vremurilor actuale.„Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos în Templul din Ierusalim de către Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Proorociță Ana reprezintă un act de credință, răbdare, smerenie și iubire față de Dumnezeu.

Astăzi, Hristos Domnul ne așteaptă și ne întâmpină în Biserica Lui, unde suntem bineveniți pentru a dobândi sfințenia și înveșnicirea.

Însă, cum Îl întâmpinăm noi pe Mântuitorul Iisus Hristos? Cu brațele deschise, cu inimile curate, cu conștiința curățită?

Pentru a primi cuvântul Lui Dumnezeu, trebuie să ne deschidem sufletele, iar pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Lui Hristos, trebuie să ne curățim ființa.

Dorindu-L pe Dumnezeu în viața noastră, putem spune împreună cu Sfântul Apostol Pavel, „Căci pentru mine viața este Hristos și moartea un câștig” (Filipeni 1,21).

„Dumnezeu este iubire, este lumină, este viață”, așadar să-L dorim pe El pentru a deveni oameni drepți și buni, milostivi și frumoși…”, a spus în cuvântul de învățătură Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Credință, răbdare, smerenie, iubire față de Dumnezeu, brațe deschise, inimi curate, conștiință și ființă curățite… toate ”ingrediente” mai mult decât necesare pentru o Întâmpinare a Mântuitorului care să facă primul pas al Liturghiei de după Liturghie atât de necesară societății actuale.

La finalul Slujbei, Părintele Arhimandrit Teofan Mada, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului, a mulțumit în numele tuturor celor prezenți Preasfințitului Emilian pentru împreuna-rugăciune, urându-i ca aceeași bucurie tresăltată simțită de Dreptul Simeon atunci când Maica Domnului I L-a pus pe Mântuitorul în brațe să îi însoțească fiecare zi de acum înainte, în mijlocul arădenilor.

Și dacă în prima parte a zilei toți cei prezenți, de la pruncul de câteva luni până la bătrânica de 93 de ani, au pus întru Întâmpinarea Mântuitorului rugăciuni și gânduri purtate în rânduiala Sfintei Liturghii, imediat după ieșirea din atât de frumoasa bisericuță de lemn, într-un timp tihnit, credincioșii au ținut a-i mulțumi Preasfințitului Emilian pentru prezență, dar și a-i părtăși din planurile, necazurile și bucuriile lor…

 

”Nu pricep, Curată, nici îngerii, nici oamenii, Maică şi Fecioară, ce în tine s-a săvârşit. În mâini ţine Simeon bătrânul, îmbrăţişat, pe al legii Făcător şi Stăpânul tuturor. Veniţi, pre Hristos vedeţi, pe al tuturor Stăpân, pe Care astăzi Simeon îl şi poartă în locaş. Trăind încă Simeon până pre Hristos văzu, către Dânsul a strigat: slobozeşte-mă acum. Luminează-mi sufletul şi lumina de simţit, căci curat pre Dumnezeu văzând, să-L vestesc la toţi. Pre Acel de slugi de Sus, cu cutremur ascultat, astăzi însă Simeon în mâini L-a îmbrăţişat” (Imnul Întâmpinării Domnului)

Facebook Comments