(FOTO) Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2018, o bucurie a comuniunii și comunicării fără frontiere

by Dana B.

Bucurie, comuniune, comunicare, la ITO 2018 în Anul Centenarului. Întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși, ajunsă la cea de a V-a ediție, a debutat ieri, 6 septembrie, în Piața Mare a orașului Sibiu unde, după orele 18.00, mii de tineri ortodocşi din toate regiunile României, dar şi din numeroase alte ţări, printre care Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia sau Turcia, au ales să se facă părtași unui eveniment care are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.

”După atâtea frământări, zbucium si nesiguranța ce bântuie între noi dar mai ales în sufletele noastre, a sosit și vremea bucuriei dar și a diversității culturale prin singurul eveniment de anvergură ce se desfășoară zilele acestea la Sibiu și anume ITO. Acest fenomen este menit sa ne unească dar și să sporească mai mult ideea de respect reciproc dincolo de etnie, cultură sau apartenență religioasă. Pentru mine personal, ITO înseamnă bucurie, o bucurie a comuniunii și comunicării la nivel internațional. Deviza tuturor tinerilor participanți la acest eveniment este frumosul slogan “Hristos în mijlocul nostru, este și va fi” pentru că se dorește la unison ca Dumnezeu să fie prezent în Creația Lui si să-i călăuzească pașii. În anul Centenarului sărbătorim Unitatea, prin credință și nu în ultimul rând suntem de-un neam prin Taina Botezului, așa cum am primit de la Mântuitorul Iisus Hristos. ITO devine un crez al noii generații de tineri, care are nevoie de siguranță socială și religioasă în același timp într-un stat. Generația de azi, adică noi, avem nevoie de modele dar și de dragoste, iar prin aceste întâlniri ITO toți vorbim aceeași ”limbă” deoarece aici am simțit că ”toți suntem una” prin Cuvânt.”, a declarat pentru livearad.ro profesorul de Istoria Religiilor Andreea Done Mădălina, reprezentantul LTCOR Blejoi Prahova la ITO 2018.

Arădeni la ITO 2018

Conform regulamentului evenimentului fiecare eparhie a avut responsabilitatea alegerii a 40 de tineri implicați în activitățile comunităților și care îți doresc intrarea în legătură cu alți tineri implicați în activitatea Bisericii. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, din grupul delegat a ne reprezenta Arhiepiscopia fac parte elevi premianţi la Olimpiada de Religie, elevi seminarişti, membri ASCOR, tineri care se implică prin voluntariat în activităţile derulate în parohii ale eparhiei, fiind însoțiți de către părintele arhid. Florin-Adrian Sirca, inspector de religie în cadrul IȘJ Arad, părintele Vlad-Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad și de către alți profesori de religie din județ.

Și se pare că alegerea a fost una inspirată, dacă ne luăm după cât de frumos a fost prezentată delegația, în cadrul evenimentului. Sunt ai noștri, sunt faini tare și nici măcar nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, pentru că avem dovada:

Credit foto: Sandu Vlad-Sergiu

Cum este de fapt la ITO?

ITO tinde, încet și sigur, să devină un fenomen. Un fenomen al bucuriei interioare, frumos așezat pe chipurile miilor de tineri care au ales să petreacă un sfârșit de săptămână ”altfel”, conștienți fiind de faptul că dintr-un astfel de eveniment își pot culege merinde de drum pentru anul bisericesc care tocmai a început.

Dar, și asta pentru că el ”DAR-ul” este greu de evitat la astfel de întâlniri, am riscat, într-o atmosferă în care puteai părea total exagerat și numai să gândești că ceva ar fi putut umbri evenimentul, o întrebare: Este ceva ce v-a nemulțumit sau umbrit în vreun fel bucuria acestei întâlniri?

Iar răspunsul ni l-a dat fără să clipească, dar cu zâmbetul pe buze, cum de altfel sunt majoritatea tinerilor de la ITO, Nicoleta, una dintre participante:

Culmea, dar chiar DA! Este ceva ce n-aș fi vrut să văd și aici. E prea frumoasă sărbătoarea asta a tinerilor pentru a fi umbrită de prezența politicienilor. Nici nu contează orientarea… pur și simplu e prea mult să îi vezi peste tot și cu atât mai mult în Biserică. Bine, ca oameni, ca simpli participanți, de ce nu? Sunt și medici, profesori, avocați… ei de ce nu vor musai a ieși în evidență? Veșnica lor campanie electorală devine obositoare, iar în Biserică sau evenimentele ei sunt cu atât mai deranjanți.”

-Acum, după ce ne-ai spus ce te-a supărat, vorbește-ne despre întâlnirea asta… cum este, ce te-a bucurat?

După toate discursurile, un pic cam obositoare ce-i drept, mai ales pentru cei veniți de la distanțe mai mari, atmosfera a devenit una de neuitat. Că grupul Anatoly te face să tresari la fiecare vers, să ai piele de găină și răsuflare întretăiată nu mai este un secret pentru nimeni. Au fost pur și simplu așa cum sunt de obicei: minunați! Apoi, n-ai cum să nu fii impresionat până la lacrimi auzindu-i cântând pricesne pe Vlad Miriță și Marcel Pavel. Cum să nu te proiectezi dincolo de timpul ăsta auzindu-l pe Marcel Pavel cântând atât de magistral ”Doamne, strigat-am către tine”? Poate o să credeți că exagerez, dar se simte, se simte de la o poștă prezența divină în tot ce se întâmplă aici!”, ne-a mărturisit Nicoleta.

Cel mai probabil Nicoleta tocmai a pus punctul pe ”i” cu ultimele cuvinte, pentru că altfel nu știu cum ar putea fi descrisă sau justificată bucuria aceea din timpul intonării imnului ITO, când mii de tineri, îmbrăcați cei mai mulți în costume populare și ținând în mâini o mare de steaguri cântau la unison ”Binecuvântează, Doamne România/ Să trăim în veci Ortodoxia!”

Surpriza ITO?

Pe lângă aplauzele îndelungate și pline de dor cu care a fost întâmpinată delegația Mitropoliei Basarabiei, prezența a zeci de steaguri cu stema regală au făcut ca atât de frumosul ”Nihil Sine Deo” să se regăsească exact la locul potrivit, iar odată cu predarea ştafetei, duminică, 9 septembrie, către organizatorii ITO 2019, respectiv Arhiepiscopia Craiovei, să fie dat mai departe și acest crez care străbate din sufletele a tot mai mulți români.

”În sângele nostru respiră martirii
Ce viața şi-au dat spunând răului: Nu!
Pe umerii lor s-a scris hora unirii,
Eroi au fost ei, erou poți fi TU!

Drapelul se-înalță mai mândru din rană,
Cu cinste purtând pe al său tricolor
A neamului nostru duioasă icoană
Şi jertfa de veacuri a acestui popor…” (din Imnul ITO 2018)

 

Credit foto: Done Andreea Mădălina și N.B.

 

 

 

 

 

Facebook Comments