(FOTO) Hram Românesc la Crâstor (Sarkadkeresztúr)

by Dana B.
În data data de 18 martie 2018, a avut loc ceremonia religioasă prilejuită de hramul Capelei Ortodoxe Române din Crâstor (Sarkadkeresztúr), din judeţul Bekes. La aceasta a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir VASILONI.
 Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfințitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU)  împreună cu un sobor de preoţi, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri teologi și seminariști, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad. Preotul paroh al acestei parohii este Alexandru Sereş, membru al comunităţii istorice româneşti din Ungaria. La manifestarea de duminică au participat mai multe oficialități: Bakucz Péter, primarul localităţii Crâstor, Ioan Pătcaş, președintele Autoguvernării Românești din Crâstor, Ioan Tat, președintele Autoguvernării Românești din Șercad (Sarkad), Gheorghe Bagy, președintele Autoguvernării Românești din Aletea (Elek), precum și enoriaşi din Crâstor, Micherechi (Mehkerek), Aletea, Gyula şi Chitighaz (Ketegyhaza).
La final, participanții au luat parte la o masă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești din Crâstor. Consulul general Florin Vasiloni a oferit tuturor doamnelor prezente la manifestare, felicitări specifice perioadei lunii martie.
  Capela românească din Crâstor funcționează într-un imobil achiziționat de credincioșii din localitate în anul 1943 și adaptat nevoilor de cult ortodoxe, care a beneficiat, de-a lungul vremii de mai multe lucrări de restaurare. Imobilul din 1943 reprezintă doar o etapă în viața comunității ortodoxe românești din Crâstor, a cărei vechime urcă cel puțin până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, mărturie stând biserica de lemn existentă aici în anul 1779 și care a fost înlocuită în anul 1830 cu o altă biserică, tot din lemn. Datorită precarității acestor vechi locașuri de cult din lemn, în perioada 1900-1943, sfintele slujbe ortodoxe românești de la Parohia Crâstor au fost celebrate într-o sală a școlii confesionale care funcționa, la vremea respectivă, în această localitate.
Ultima reparație majoră făcută la această capelă a avut loc în anii 2014-2015 și a vizat înlocuirea în întregime a fațadei, cu sprijin financiar din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la București (DPRRP), dar și al primăriei locale, al Primăriei comunei înfrăţite,  Cefa (județul Bihor, România) și al credincioșilor parohiei Crâstor. Capela a fost resfințită atunci, la încheierea lucrărilor (29 martie 2015). Cu ocazia sărbătorii naționale a Ungariei din data de 15 martie, consulul general Florin Vasiloni a participat la manifestări organizate de către Consiliul Județean Bekes la Bekescsaba și Primăria orașului Gyula.
Facebook Comments