(FOTO) Hășmaș, o comună în plină dezvoltare

by Sida Voicu

Comuna Hășmaș este o comună cu tradiții, cu o zonă superbă, nu numai că este așezată la poalele munților Codru Moma, dar și pentru pădurile de diferite specii, văile curate cu apă cristalină ce curg din izvoarele munților Codru Moma. Aici, oamenii sunt harnici, gospodari, primitori și cu mult respect, dovadă că în fiecare localitate ce aparține comunei Hășmaș dai de o curățenie exemplară. Astăzi, primarul Cornel Popa, cu mândrie, ne spune în mare, realizările domniei sale, edil ajuns la al VI-lea mandat de primar.
Recent am fost oaspetele comunei Hășmaș, la invitația edilului șef care ne-a propus, înainte de discuții, să mergem în teren în satul Clit.
– Domnule primar, pentru început aș vrea să vă întreb despre realizările pe care le-ați avut în mandatele dumneavoastră de primar?
– Bună ziua, domnule Sida, mă bucur foarte mult de prezența dumneavoastră în comuna noastră ca de obicei. Deci, eu sunt la al VI-lea mandat, din anul 2000 sunt primarul comunei Hășmaș. Pot să vă spun că în șase mandate am pus comuna Hășmaș pe o direcție bună din toate punctele de vedere, fiind și la margine de județ, am încercat să aducem Hășmașul acolo unde îi este locul, vorbesc de locul în lumea civilizată, de a trăi mai bine. Comuna Hășmaș are în componență șase sate: Hășmaș, centru de comună, și încă cinci sate: Comănești, Agrișul Mic, Boftei, Clit și Urviș. Vreau să vă spun că în anul 2000 exista asfalt pe zona de drum județean de la Beliu până la centru de comună, în rest, nimic asfalt. Nu era rețea de apă, căminele culturale erau într-o stare foarte proastă, tot așa erau și școlile, dar în acești douăzeci și patru de ani, comuna noastră este undeva la un nivel înalt. Eu și cu echipa mea din primărie și Consiliul local suntem mândri de această realizare istorică, până la urmă, domnule Sida, la fiecare mandat am clădit câte o cărămidă de a ridica comunitatea unde este acum.
– Spuneți câteva obiective realizate, așa, în mare.
– Comuna noastră are toate drumurile asfaltate și reabilitate, deci în toate localitățile sunt străzile asfaltate, altă realizare este rețeaua de apă adusă în comuna Hășmaș prin programul Anghel Saligny, am semnat un program de alimentare cu apă în Boftei, Agrișul Mic și altă rețea și Urvișul de Beliu. Noi vom asigura această apă din zona noastră și nu de la Bocsig. Altă preocupare a fost educația, în acest moment școala Hășmaș are un efectiv de 113 elevi, și în cele două grădinițe din Hășmaș și Boftei avem tot felul de aparate conform UE plus mobilier și materiale didactice. Căminele culturale sunt reabilitate și dotate cu mobilier. Singurul cămin care nu este rezolvat este cel din satul Comănești, dar și la acesta facem ceva până ne apare proiectul. Căminul Cultural din Hășmaș va suferi mai multe transformări cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Am mai construit o capelă mortuară în satul Hășmaș la care se va face recepția în zilele acestea.
– Domnule primar, vorbeați ceva referitor la cadastru.
– Da, în acest moment, în comuna Hășmaș are loc înregistrarea sistematică a terenurilor extravilane, este vorba de fostele sate cooperativizate și se înregistrează măsurători unde sunt titluri de proprietate. Noi am constatat că în satul Clit, sat necooperativizat, toate casele, anexele, deci clădirile nu au Carte Funciară și am hotărât anul trecut prin Consiliul local să aprobăm din bugetul local o sumă care se ridică la 70 de mii lei și cu ajutorul unei firme de cadastru vom intabula clădirile și anexele în Cartea Funciară. Oamenii au construit fără să știe că nu sunt proprietari. După această operațiune, vom intabula și terenurile curților și grădinilor, de fapt, tot pământul din satul Clit este pe Statul Român. Este vorba de vreo 70 de gospodării.
– Cu adevărat sunteți un model de primar, am și văzut că sunteți respectat și iubit de cetățeni. Noi vă urăm succes în alegeri!

Sida Voicu

Facebook Comments