(FOTO) ”Ești floare de dor, Basarabie!”. Marcarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, la Gyula

by Dana B.

Sub genericul „Ești floare de dor, Basarabie!”, la sediul din Gyula al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), a avut loc duminică, 25 martie 2018, o manifestare culturală dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România, având în centrul ei un concert de pricesne și folclor autentic basarabean, oferit de artista Stela Botez, cunoscută sub numele de scenă de „Fata cu cobză din Basarabia”, dar și prelegeri despre momentul istoric din 27 martie 1918, ce a consemnat unirea Basarabiei cu România. La această manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Evenimentul a fost organizat de către UCRU, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad, a Centrului Municipal de Cultură Arad, a Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol” Arad, a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Arad şi a Consulatului General al României la Gyula.

Câteva date și semnificații despre evenimentul istoric al Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918 au fost oferite de Adrian Șimon,  directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad și Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol” Arad.  Artista Stela Botez, originară din Cahul, a oferit celor prezenţi un recital apreciat de public.  Evenimentul a făcut parte din calendarul propus pentru marcarea în cadrul comunităţii româneşti din Ungaria a Anului Centenar 2018.

La manifestare au participat membri ai comunității românești din Ungaria, dar și din România, între care s-au numărat Preasfințitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Daniel Banu, consulul general al României la Szeged, consulul Cristian Daniel,  Margareta Tat, primarul localității din Micherechi, Rita Pătcaş, vicepreşedintele UCRU,  Eva Iova-Șimon, redactorul-șef al Săptămânalului „Foaia Românească”, Iulia Kaupert, redactor de la studioul de radio în limba română din Szeged, Tiberiu Boca, redactor la studioul TV al TV ungare din Szeged ș.a.

            În data de 26 martie, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a avut o cină de lucru cu Thibaut Lespagnol, adjunctul șefului de misiune al Ambasadei Franței la Budapesta, ocazie cu care cei doi diplomați au avut un dialog despre valorile francofoniei, despre relația specială de prietenie între Franța și Romnia, dar și despre situația comunității românești din Ungaria.

https://youtu.be/x2FEsHz94go

 

Facebook Comments