(FOTO) Duminica Ortodoxiei, sărbătorită de credincioșii arădeni

by Dana B.

După buna rânduială a Bisericii, în prima Duminică a începutului urcușului duhovnicesc spre Înviere ne serbăm Dreapta Credință. Serbăm Ortodoxia.

Adunați în jurul Sfântului Potir, credincioșii ortodocși au fost chemați ”a medita asupra semnificaţiilor pe care le cuprinde duminica de astăzi, numită a Ortodoxiei. Este duminica în care suntem chemaţi să conştientizăm, în chip smerit şi demn, identitatea, unitatea şi actualitatea credinţei noastre. A fi ortodox nu înseamnă numai apartenența formală la o instituție religioasă, ci înseamnă mai ales un mod de viaţă întrupat în tradiţia dogmatică, liturgică și filantropică a Bisericii Ortodoxe. Înseamnă dreaptă credință, dreaptă viețuire și dreaptă făptuire…”, după cum frumos avea să sublinieze Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2019, citită credincioșilor în toate bisericile ortodoxe.

Meditație la care au participat și credincioșii arădeni alături de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și de soborul de preoți și diaconi care au săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad. O catedrală care, astăzi, a adunat la un loc copii, tineri și vârstnici dornici de a se face mărturisitori ai Ortodoxiei.

”Credința noastră în Dumnezeu Cel Adevărat se deosebește fundamental de toate credințele, fie ele creștine sau necreștine. Avem în Biserica noastră Harul Lui Dumnezeu care lucrează. Și atunci, și postul și rugăciunea și toată lucrarea pe care o săvărșim sunt bineprimite înaintea Lui Dumnezeu și ne ajuă la mântuire. În jurul Sfântului Potir, mărturisim adevărata noastră Ortodoxie. Icoanele Bisericii sunteți dumneavoastră și suntem noi cu toții. Icoana părinților sunt toți acești copii pe care care dumneavoastră îi aduceți la împărtășit. Noi suntem icoanele părintilor noștri și să nu atingem această icoană cu greșelile și păcatele noastre.  Se așteaptă de la noi să fim o icoană prin care Dumnezeu lucrează cu Harul Său. Astăzi mărturisim și suntem bucuroși că suntem ortodocși. Copiii sunt icoana neprihănită a Bisericii. Biserica lucrează pentru oameni și nu împotriva oamenilor.

Arhiepiscopia Aradului nu este indiferentă la lucrarea pe care o săvârșiți dumneavoastră și pe care trebuie să o săvârșească și ea. De aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepsicop Timotei, la Ineu se va organiza un centru social pentru copiii abandonați. Sunt peste 200 de copii abandonați de părinții lor în maternitatea din oraș. Tot în sânul Arhiepiscopiei noastre, la Pâncota, se va deschide un centru de permanență medicală pentru toți oamenii din Pâncota și din jur. De asemenea, la Centrul Eparhial, după cum știți, funcționează deja cantina care oferă zilnic hrană pentru cel puțin o sută de persoane, însă, în curând numărul celor care vor beneficia, fie la centru, fie acasă, de acest ajutor va ajunge la 270. De asemenea, trebuie să-i amintim pe preoții care au deschis în numele Bisericii diverse centre de asistență în județ, dar în mod deosebit Școala Sfântul Nicolae, care nu îndoctrinează ci îi educă pe copii în spirit creștin. O școală care merită și trebuie susținută. Noi, ca ortodocși, trebuie să fim uniți, să lucrăm împreună. Să slujim Biserica și să luăm parte activ la viața ei.

Cu semerenie, cu decență și demnitate să împlinim lucrarea Bisercii Ortodoxe care nu este de 50 de ani, nu este de 200 de ani ci de 2000 de ani. O Biserică ce nu a putut fi distrusă nici de împărați și nici de oamenii puternici care i-au dorit răul pentru că nu este o biserică a oamenilor ci este Biserica Lui Dumnezeu”, a fost cuvântul de învățătură pus la sufletele celor prezenți de către Preasfințitul Emilian Crișanul.

Ca de fiecare dată, copiii, ”aceste icoane neprihănite ale Bisercii”, după cum frumos au fost numiți de Preasfințitul, au fost cei care au însuflețit și au dat o frumoasă culoare acestei sărbători a mărturisirii ortodoxe. Au cântat, s-au împărtășit și s-au bucurat cum numai ei știu să o facă atunci când au primit Chipul Maicii Domnului frumos zugrăvit pe icoanele dăruite de Preasfinția Sa.

O Duminică a Ortodoxiei, în care credincioșii arădeni au plecat spre case cu gândul bunei întrebuințări a Harului primit de la Dumnezeu și încredințați că, indiferent de ispite, nu trebuie să cedeze pentru că ”Dumnezeu nu ne dă niciodată mai mult decât putem duce”.

La mulți ani!

 

 

 

 

Facebook Comments