(FOTO) 100 de ani de la înființarea Fanfarei Bisericii Baptiste din Chitighaz

by Dana B.

 În zilele de 07 şi 08 mai 2018, au avut loc manifestări care au marcat împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea  Fanfarei Bisericii Baptiste din Chitighaz (Ketegyhaza), jud. Bekes. La manifestări a luat parte şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir VASILONI. Această aniversare are o importantă valoare simbolică, în Anul Centenarului.

La evenimente au participat peste 200 de persoane, printre care Maria Kalcso, primarul din Chitighaz, Rákócziné Tripon Emese, viceprimarul localităţii, Alexandru Finna, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Chitighaz, Gheorghe Santău, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Leucuşhaz, Mihaela Bucin, şeful Catedrei de Limba şi Literatura Româna din cadrul Universităţii din Szeged, Anamaria Brad, referent pentru învăţământul de lb. română în cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, credincioşi baptişti din Chitighaz, Micherechi, dar şi din România, de la Curtici şi alte localităţi din jud. Arad.

Pastorul Bisericii Baptiste din Chitighaz este Gyula Fustos, originar din Oradea. Acesta a salutat prezenţa la manifestări a consulului general român Florin VASILONI, care a transmis un cuvânt de salut în cadrul manifestării, transmiţând urări de bine şi succes membrilor fanfarei, înfiinţate în anul 1918.  În cadrul manifestărilor, Fanfara din Chitighaz a fost premiată cu o plachetă şi o diplomă de către Primăria locală. În cadrul fanfarei din Chitighaz care a prezentat în cele două zile un apreciat program muzical, compus din piese cu caracter bisericesc şi laic,  activează şi muzicieni profesionişti, membri a diverse orchestre, din Budapesta, Szeged, Pecs ş.a.

În data de 5 mai 2017, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB),  a avut loc serbarea de rămas bun a elevilor de clasa a XII-a, sub genericul „La revedere, școală dragă!”. 48 de elevi, cuprinși în două clase, au luat parte la această serbare, desfășurată pe scena Centrului Cultural Românesc din cadrul LNB, în prezența a sute de persoane (elevi, profesori, părinți, invitați).

La eveniment au participat PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Vasiloni, consulul general român la Gyula, Daniel Banu, consul general la Szeged, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Rita Pătcaş, vicepreşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Eva Iova, redactor – şef la „Foaia Românească”, Delia Kovacs, directorul săptămânalului „Cronica”, Ramona Lile, rectorul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, ş.a.

Directorul școlii a salutat publicul, iar cele două clase de absolvenţi au urcat pe scenă și au prezentat câte un montaj liric, realizat sub îndrumarea unor cadre didactice, în care prin muzică și versuri elevii și-au exprimat recunoștința față de cadrele didactice. Fiecare dintre acești elevi a primit câte o floare și un dar simbolic, o trăistuță, din partea colegilor din clasa a XI-a. În aceeași zi, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a asistat, alături de autorităși ungare, la serbarea de rămas bun a celor 170 de absolvenți ai  Liceului ”Harrukern Janos” din Gyula.

https://www.youtube.com/watch? time_continue=1&v=TDEUtTS3yn4

KODAK Digital Still Camera

 

Facebook Comments