Fotbalul românesc, încotro?! Protocol medical după modelul Bundesligii

by Rusu Flavius

Foarte multe voci din fotbalul românesc critică protocolul medical prezentat de MTS, pentru reluarea pregătiriii sportivilor. Regulile stricte, imposibil de îndeplinit pentru majoritatea cluburilor, carantinarea echipelor pe perioada pregătirii şi a campionatelor, deşi în ţară viaţa socială se relaxează din 15 mai, sau cheltuielile financiare în plus, au dus la un blocaj în acest moment, FRF încercând să relaxeze aceste măsuri. Deşi recunoaşte că măsurile sunt drastice şi greu de îndeplinit de cluburi, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, nu dă semne că ar fi de acord cu o relaxare a protocolului, mai ales că nu la el este decizia finală. Toate regulile au fost trasate de medici și Ministerul Sănătății și nu de Federația Română de Fotbal, spune Stroe, care astfel vrea să ia presiunea exercitată de cluburi pe MTS.

Interesant este că se merge, conform ministrului, pe modelul implementat în Bundesliga, puternicul campionat al Germaniei, doar că realitatea socială şi sportivă din România e cu totul alta decât cea de la nemţi. Practic nici nu există comparaţie, iar alte federaţii naţionale s-au organizat conform situaţiei reale din ţara lor, încercând să vină în sprijinul cluburilor. În schimb, la noi oficialii celor două Ministere se fac că nu înţeleg şi insistă pe un protocol imposibil de respectat în sportul românesc.

Stroe rămâne pe poziţii: ”Momentan, acestea sunt condiţiile”

”Este, într-adevăr, greu să îndeplinești actualele condiții, dar nu e un model brevetat de noi, ci în toate competițiile majore. Lucrăm la anumite scheme pentru a ajuta sportul din România. În acest moment, nu noi spunem ce trebuie să faceți, ci medicii epidemiologi. Niciun ministru responsabil nu s-ar putea abate de la regulile și măsurile de izolare, în condițiile în care sunt peste 500 de reprezentanți în competiția dumneavoastră.

Nouă ni s-a cerut să transmitem cât mai rapid aceste scenarii care să permită reluarea competiției. Dacă în două săptămâni situația ne va permite, poate vom mai relaxa măsurile. Vedem ce se întâmplă atunci. Momentan, acestea sunt condițiile în care se reia și Bundesliga”, a spus Ionuț Stroe la Starea Nației.

FRF nu poate întârzia la nesfârşit: 15 mai se apropie!

Cert este că fotbalul şi FRF nu mai pot aştepta după schemele MTS-ului şi după termenul de două săptămâni al lui Stroe, Răzvan Burleanu fiind nevoit ca la începutul săptămânii viitoare să anunţe calendarul primelor două ligi. Nu de alta, dar echipele trebuie să ştie cum să se organizeze sau dacă mai are rost să îşi cheme fotbaliştii la pregătiri din data de 15 mai. Oricum un termen la limită, dacă se doreşte reluarea fotbalului în 13-14 iunie.

Cum dinspre Minister nu există, încă, semne că protocolul ar putea fi relaxat în curând, FRF are o misiune ingrată de a stabili ce se întâmplă în special cu Liga a II-a, unde multe cluburi nu pot îndeplini acest protocol, iar altele vor „îngheţarea” sezonului. UTA nu se numără printre ele, dar o decizie de încheiere a campionatului conform clasamentului actual ar promova-o în Liga 1. De urmărit!

Facebook Comments