Fotbalul mondial este în doliu! Legendarul Pele s-a stins la 82 de ani

by Sorin Haut

Pele a murit în această seară la vârsta de 82 de ani! Brazilianul se lupta de mai mult timp cu cancerul, iar corpul său a cedat pe 29 decembrie 2022. Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970).

77 de goluri în 92 de meciuri a reușit Pele pentru naționala ”Selecao” și este cel mai bun marcator. 643 de reușite în 659 de apariții a bifat brazilianul la Santos. Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru „îngrijire paliativă” al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo.

Lumea fotbalului este mult mai săracă după dispariția lui Pele. Are peste 30 de distincții individuale și a fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Marii Britanii în rang de comandant, primind de asemenea, printre altele, Ordinul Național de Merit din partea guvernului brazilian.

În prima parte a carierei, Pele s-a remarcat ca vârf de careu, reușind ”să rupă plasele” adverse, iar spre final a coborât pe poziția de playmaker, în spatele atacanților. Pele avea un stil unic, o combinație de viteză, creativitate, tehnică și forță fizică, calități care-l făceau o ”sperietoare” pentru orice defensivă întâlnea. Santos și New York Cosmos sunt singurele formații pentru care a evoluat Pele de-a lungul carierei. (digisport.ro)

Facebook Comments