FOTBAL – CM 2014: AVANCRONICA SEMIFINALEI ARGENTINA – OLANDA

by Sorin Haut

Olanda și Argentina se vor întâlni miercuri la Sao Paulo (23,00, ora României), în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, o reeditare a finalei din 1978, câștigată de sud-americani pe teren propriu.

Argentina are două titluri mondiale, în 1978, după 3-1 cu Olanda, în prelungiri, și în 1986, pierzând finala din 1990 în fața Germaniei. Olanda a jucat și ea trei finale, dar le-a pierdut pe toate, în 1974, 1978 și 2010.

Argentina și Olanda s-au întâlnit de patru ori la Cupa Mondială, ”batavii” câștigând de două ori, Argentina o dată, iar un meci s-a încheiat la egalitate.

În total, Olanda și Argentina au fost adversare în opt partide, Olanda învingând în patru, iar Argentina în unul singur (1978), alte trei încheindu-se nedecis. În 1974, Olanda a surclasat Argentina cu 4-0, în faza a doua, ajungând apoi în finală, pe care a pierdut-o în fața Germaniei. Argentina a câștigat finala din 1978 (3-1, după prelungiri), în 1998, în sferturile ediției din Franța, Olanda a trecut cu 2-1 de Argentina, iar în 2006, cele două echipe au remizat (0-0) în grupă.

Olanda, cu 12 goluri, are cel mai bun atac la CM 2014, alături de Columbia, care a fost eliminată din competiție.

Lionel Messi a marcat patru din cele opt goluri ale Argentinei, în timp ce Arjen Robben și Robin van Persie au marcat câte trei goluri pentru ”portocala mecanică” la turneul din Brazilia.

Argentina și-a egalat cea mai lungă serie a sa de victorii consecutive la Cupa Mondială, cinci, cu ocazia succesului din meciul cu Belgia, 1-0 în sferturi. Toate victoriile echipei ”albiceleste” la turneul din Brazilia au fost la diferență de doar un gol.

La CM 2014, Olanda a debutat cu un senzațional 5-1 în fața campioanei mondiale en titre, Spania, cea care o învinsese în finala CM 2010 cu 1-0, după prelungiri. Pentru ”Oranje” au urmat 3-2 cu Australia și 2-0 cu Chile în grupă, un ”turnover” spectaculos cu Mexicul, în optimi, 2-1, după două goluri marcate în ultimele minute de joc, și o victorie la loviturile de departajare în fața revelației Costa Rica.

Toate meciurile Argentinei din grupă au fost decise de Messi, 2-1 cu Bosnia, 1-0 cu Iran și 3-2 cu Nigeria, pentru ca în optimi să treacă de Elveția cu 1-0, după prelungiri, iar în sferturi să învingă Belgia, tot la limită, cu 1-0.

Din punct de vedere statistic, Olanda a fost mai indisciplinată la Mondialul brazilian, cu 91 de faulturi, față de 54 ale Argentinei, europenii primind 7 cartonașe galbene, iar sud-americanii 5.

Olandezii au alergat mai mult, cu o medie de 114,8 km, față de 109,6 km Argentina. Echipa lui Alejandro Sabella a pasat mai mult (2.428 pase reușite), față de Olanda (2.031), dar procentajul este egal, 80 de procente de reușită de fiecare parte.

Olanda a ajuns de două ori la loviturile de departajare în Cupa Mondială, pierzând în semifinala cu Brazilia din 1998, dar câștigând în sferturile CM 2014 în fața Costa Ricăi.

Argentina a trecut cu bine de două sesiuni de penalty-uri în 1990 în fața Iugoslaviei (sferturi) și Italiei (semifinale). Sud-americanii au avut succes și în 1998, eliminând Anglia din optimi, singurul eșec consemnându-se în 2006, în sferturile de finală, în fața echipei gazdă, Germania.

Ambele echipe au tradiție și sunt motivate pentru a juca finala din 13 iulie, pe Maracana, dar și pentru a cuceri trofeul.

Va fi și un duel pe teren, între Lionel Messi, vedeta Argentinei, și Arjen Robben, starul Olandei, poate nu față în fața, având în vedere posturile pe care evoluează, dar fiecare dintre cei doi va fi cu siguranță creierul și motorul echipei sale. Cu brazilianul Neymar ieșit din competiție (accidentat pentru restul turneului), unul dintre cei doi își va adjudeca, probabil, titlul de cel mai bun fotbalist al Cupei Mondiale 2014, având în vedere performanța echipei și contribuția adusă. Pentru Messi, titlul mondial, mai mult ca acela de MVP al competiție, i-ar aduce consacrarea și un loc în istorie, alături de legende ca Maradona și Pele, care, pe lângă numeroasele trofee cucerite la nivel individual și la club, au avut în palmares și titlul mondial.

Fiecare formație are absențe de marcă, batavii rămânând fără mijlocașul defensiv Nigel De Jong, iar argentinienii fără extrema Angel Di Maria. La Argentina revine fundașul stânga Rojo, după expirarea suspendării.

Meciul de pe ”Arena Corinthians” din Sao Paulo (capacitate de 62.601 locuri) va fi arbitrat de turcul Cuneyt Cakir.

Echipele probabile:

Olanda: 1. Jasper Cillessen — 3. Stefan de Vrij, 2. Ron Vlaar, 4. Bruno Martins Indi — 15. Dirk Kuyt, 20. Georginio Wijnaldum, 10. Wesley Sneijder, 5. Daley Blind — 11. Arjen Robben, 21. Memphis Depay — 9. Robin van Persie (căpitan). Selecționer: Louis van Gaal.

Argentina: 1. Sergio Romero — 4. Pablo Zabaleta, 15. Martin Demichelis, 2. Ezequiel Garay, 16. Marcos Rojo — 14. Javier Mascherano, 6. Lucas Biglia, 8. Enzo Perez — 10. Lionel Messi (căpitan) — 22. Ezequiel Lavezzi, 9. Gonzalo Higuain. Selecționer: Alejandro Sabella.

Sursă: AGERPRES

Facebook Comments