Fostul președinte al Braziliei a primit o condamnare de 12 ani

by Andreea Radu
Please follow and like us:

Fostul preşedinte de stânga al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie, a fost condamnat miercuri la 12 ani şi 11 luni de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani în cadrul altui dosar, a anunţat un tribunal, relatează AFP.

Lula, aflat la conducerea celei mai mari puteri din America Latină între 2003 şi 2010, ispăşeşte la Curitiba (sud) o pedeapsă de 12 ani şi o lună de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.

Un specialist în drept penal a confirmat pentru AFP că aceste două pedepse pot fi cumulate, din moment ce nu totalizează 30 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Brazilia.

Noua condamnare se referă la lucrări finanţate de două grupuri de construcţii în contul preşedintelui la o proprietare rurală la Atibaia, în statul Sao Paulo (sud-est).

Aceste lucrări ar fi fost efectuate în schimbul unor contracte cu compania petrolieră de stat Petrobras.

Lula, 72 de ani, a respins constant aceste acuzaţii, afirmând că ferma de la Atibaia nu îi aparţine şi că este înregistrată pe numele unui apropiat, Fernando Bittar.

Această versiune nu a convins-o pe judecătoarea Gabriela Hardt care a hotărât noua condamnare.

„Fapt este că familia fostului preşedinte Lula a frecventat asiduu această fermă, ca şi cum ar fi fost proprietarul. În 2014, Fernando Bittar a afirmat că familia sa nu o mai frecventează la fel de asiduu şi că este folosită mai mult de familia lui Lula”, a explicat judecătoarea.

„Acuzatul a beneficiat de avantaje necuvenite din cauza funcţiei sale de preşedinte al ţării, care presupune un comportament exemplar”, a adăugat ea.

Gabriela Hardt a preluat dosarele vastei anchete anticorupţie „Lava Jato” la sfârşitul anului trecut, după numirea emblematicului judecător Sergio Moro în fruntea Ministerului Justiţiei de către preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments