Forțele terestre vor păstra și în 2020 pachete de forțe în așteptare, în măsură să răspundă solicitărilor NATO

by Cristian Dobre

Forţele Terestre ale Armatei României au avut în anul 2019 şi vor păstra şi în anul 2020, în ţară, pachete de forţe „în aşteptare” în măsură să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei Nord- Atlantice (NATO), se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), la finalul şedinţei de bilanţ a activităţii pe 2019 a Statului Major al Forţelor Terestre.

Potrivit sursei citate, Forţele Terestre Române au constituit, în 2019, principalul contributor al Armatei României la misiuni externe, atât din punct de vedere al dislocării personalului, cât şi din punct de vedere al echipamentelor şi tehnicii militare.

„Forţele Terestre ale Armatei României au avut în anul 2019 şi vor păstra şi în anul 2020, în ţară, pachete de forţe ‘în aşteptare’ – dislocabile la ordin – în măsură să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei. De asemenea, structuri ale Forţelor Terestre Române sunt nominalizate şi se instruiesc ca forţe de rezervă pentru misiuni şi operaţii ale NATO, ONU, UE, OSCE sau de tip coaliţie”, se precizează în comunicatul MApN.

Oficialii MApN susţin că, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional. Forţele Terestre vor fi implicate şi în exerciţiul „Defender Europe 20”, una dintre cele mai complexe aplicaţii ale NATO, parte a „Atlantic Resolve”.

„Potrivit datelor prezentate de şeful Statului Major al Forţelor Terestre (împuternicit), pe parcursul anului 2019 au fost îndeplinite toate misiunile încredinţate de către întreg personalul militar şi civil din marile unităţi şi unităţile ce compun structura terestră, în acord cu resursele alocate şi cu indicatorii principalelor direcţii de acţiune. În ceea ce priveşte instruirea militarilor din cadrul tuturor comandamentelor, dincolo de activităţile curente de pregătire profesională au fost planificate, organizate şi desfăşurate un număr de 12 exerciţii importante, atât în ţară, cât şi în străinătate, la care au participat aproximativ 20.000 de militari, dintre care 9.000 din state membre ale NATO şi partenere”, se menţionează în comunicat.

Totodată, MApN arată că obiectivele principale ale Forţelor Terestre Române pentru anul 2020, care au fost enunţate în şedinţa de bilanţ de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dorin Blaiu, şi aprobate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale, sunt dezvoltarea sistemului de comandă-control, demonstrarea capacităţii de reacţie a categoriei de forţe pentru descurajare militară prin derularea unui continuu program de exerciţii şi de executare a misiunilor, crearea unor capabilităţi de răspuns pregătite să respingă eventuale acţiuni agresive la adresa României, dar şi finalizarea procesului de modernizare a învăţământului militar.

La şedinţa anuală de autoevaluare a activităţii Statului Major al Forţelor Terestre a participat şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments