Folosirea corectă a aerului condiționat

by Cristian Dobre

În prezent majoritatea oamenilor folosesc aparatele de aer conditionat pe timp de canicula. Întrebarea este cati dintre ei stiu sa-l foloseasca corect? Acest dispozitiv utilizat necorespunzator devine periculos, pe langa faptul ca poate provoca infectii respiratorii, dureri de cap, mai rau poate duce la paralizie.

Desigur este uimitor sa poti controla temperatura camerei, dar trebuie sa cunosti cateva lucruri importante de folosire a dispozitivului minune. Fie ca te afli în casa, birou sau masina temperatura de interior trebuie sa fie reglata cu 5 maxim 10 grade Celsius mai mica decat cea de afara, mai ales daca iesi si intri des din încapere. Deoarece diferenta mare de temperatura poate provoca paralizie. Aparatul trebuie amplasat la 6 – 9 metri de locul în care stai. Evita raza de actiune a dispozitivului pentru ca poate provoca contractari musculare la nivelul spatelui si dureri de cap. Aparatul nu se instaleaza în camera copiilor.

Aparatul de aer conditionat usuca aerul, tinand cont de faptul ca si asa umiditatea este scazuta, îti recomand sa cumperi un umidificator cand achizitionezi acest aparat, deoarece lipsa de umiditate afecteaza în mod negativ membranele mucoase ale organismului, influentand aparitia alergiilor si bolilor respiratorii. Aeriseste încaperea de mai multe ori pe zi pentru ca aerul din camera este mai rece dar nu si mai curat. Evita sa fumezi în aceasta camera.

Boli declansate de folosirea incorecta a aparatului de aer conditionat. Daca camera în care te afli exista un dispozitiv de aer conditionat, de care nu stii cum sa te folosesti, îti poate face mai mult rau decat bine, poate duce la aparitia sau agravarea unor simptome stranut, nas înfundat, dureri în gat, dureri de cap. Mai mult, daca camera  nu este aerisita, pe deasupra se mai si fumeaza, se favorizeaza declansarea bronsitei, astmului bronsic sau chiar pneumoniei, avertizeaza specialistii.

Atentie filtrele se igienizeaza periodic!!! Filtrele aparatului de aer conditionat se igienizeaza de cel putin doua ori pe an. Se spala cu apa si sapun, daca sunt lavabile sau se înlocuiesc daca filtrele sunt  sub forma de saci. Necuratarea lor  provoaca infectii respiratorii si alte boli mentionate mai sus, în plus aparatul de aer conditionat este un excelent purtator de bacterii, spre exemplu bacteria legionella, care ajunge în organismul uman în urma inhalarii vaporilor de apa contaminati, netratata ea duce la aparitia  pneumoniei.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments