Folkul a cucerit Vladimirescu pentru o seară, în cetatea din Piața Bisericii (FOTO)

by Sorin Haut

Primăria Comunei Vladimirescu a organizat joi, 18 august, a doua ediție a festivalului „Folk la Cetate”, un superb concert desfășurat într-un loc aparte și magic, cum l-a numit chiar Florian Chilian, la Ruinele Basilicii Romanice din Piața Bisericii. Pe scenă au urcat, începând cu orele serii, nume mari ale genului, precum Florian Chilian, Emeric Imre sau Marius Roje, care au încântat numerosul public cu piese celebre și îndrăgite de iubitorii acestui stil de muzică, precum „Zece”, „Nebun de alb” sau „Orație de nuntă”. Sute de locuitori din Vladimirescu, dar și arădeni sau chiar oameni veniți din alte localități, au aplaudat la scenă deschisă recitalul de aseară, din cetate. Primarul din Vladimirescu, Mihai Mag a rezumat cel mai bine evenimentul și scopul celor din Primărie și Casa de Cultură, acela de a aduce în comună stiluri cât mai diverse de muzică.„Am avut a doua ediție „Folk la Cetate”, doream să organizăm festivalul pe mai multe zile, dar cum la începutul anului eram încă sub pandemie, am alocat doar o anumită sumă pentru acest eveniment. Cu toate astea, am reușit să aducem cele mai multe importante nume ale genului la Vladimirescu și cred că asta i-a mulțumit pe oameni. Din discuțiile cu artiștii, am decis ca anul viitor acest festival să se desfășoare în cadrul a mai multor zile, iar într-una din ele să cânte tinerele talente, iar artiștii prezenți să facă parte din juriu”, ne-a declarat primarul comunei Vladimirescu, Mihai Mag, pasionat al genului, aflat în primele rânduri la concert.

Planuri și mai mari pentru ediția de anul viitor

Folkul păstrează un loc aparte în rândul unora dintre localnici și a bifat deja în acest an a doua ediție, cu promisiunea de a fi o tradiție de acum încolo: „Avem un ansamblu de dansuri, atât populare cât și moderne, un total de 150 de tineri, dar vrem să ne axăm și pe muzica folk, cu toate că poate nu avem o tradiție în acest sens. Totuși, cei din generația mea, crescuți în cartierele din jurul satului vechi, îndrăgesc acest stil de muzică și de aceea am dorit să venim în fiecare an pentru fiecare cu ceea ce își dorește, adică o gamă largă și diversă de concerte, pentru toate gusturile. Mai avem în acest an Zilele satului Horia, în 27-28 august. Per total, ne bucurăm că ne întâlnim cu cetățenii, putem socializa, fără să mai fim restricționați de diferite legi”, mai spune edilul comunei.

Florin Chilian și Emeric Imre au dat recital în cetate

Emeric Imre s-a născut în 1965, la Cluj. A debutat pe scena folk în 1983, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, un an mai târziu ajungând în Cenaclul Flacăra, alături de care a cunoscut succesul la nivel național. Este unul dintre cei mai apreciați artiști folk de la noi, cântece precum „Nebun de alb”, „Bună varianta rea” sau „Orație de nuntă” fiind cunoscute de către mai toți iubitorii genului. Florin Chilian s-a născut în 1968, la București. Primul său concert solo a avut loc în 1986, în capitală, la Clubul Universitas, pe o chitară împrumutată de la Mircea Vintilă. A ajuns cunoscut la nivel național în special după anul 2004, când a lansat albumul „Zece porunci”, care conține și melodia „Zece”, prima melodie românească ce a reușit să strângă un milion de vizualizări pe Youtube. Cel de-al treilea invitat, Marius Roje, este claviaturist și vocalist, cunoscut în ultimii ani datorită participării la concerte alături de Emeric Imre și instrumentistul Jimi Laco.

Facebook Comments