Flotările și sănătatea inimii

by Cristian Dobre

Cercetătorii au descoperit o metodă inedită de a testa riscul de boli cardiovasculare la bărbați: flotările.

Cu cât poți face mai multe flotări, cu atât sănătatea sistemului tău cardiovascular este mai bună. Asta susține o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. Ei au descoperit că dacă un bărbat poate face 40 de flotări consecutiv, șansele lui de a avea o boală cardiovasculară în următorii 10 ani scade cu până la 96%.

Studiul1 a mai testat și abilitățile subiecților de a folosi banda de alergat, dar nu au avut aceleași dovezi ca în cazul flotărilor. Acest studiu demonstrează că flotările ar putea fi un factor de diagnosticare precoce al viitoarelor probleme cardiovasculare. Abilitatea unui bărbat de a face 40 de flotări consecutive este un bun indicator pentru nivelul său de sănătate generală și forță musculară. Acest lucru se aplică mai ales bărbaților de vârstă mijlocie, care au fost subiecții studiului.

Studiul a ales o cohortă relativ nișată: 1.104 pompieri activi de sex masculin, cu o vârstă medie de 39.6 ani la începutul studiului. Observațiile și testele periodice s-au desfășurat pe durata unui deceniu. În decursul acestor ani, 37 dintre subiecți au avut afecțiuni ale sistemului cardiovascular, precum diagnosticul de boală coronariană, insuficiență cardiacă, sau moarte subită cardiacă. Dintre toți aceștia, doar unul singur reușise să ducă până la capăt cerința cercetătorilor de a face 40 de flotări la începutul etapei de studiu.

Echipa de cercetători a observat un risc de boli ale sistemului cardiovascular mai scăzut la toți subiecții care au reușit să facă flotări. Dar cei care au reușit 40 de flotări consecutive sau mai multe au avut rezultate mult mai bune decât restul după cei 10 ani. Participanții studiului capabili să depășească cerința de 40 de flotări au avut un risc cu 96% mai scăzut de evenimentele cardiovasculare, în comparație cu cei care au reușit mai puțin de 10 flotări.

Studiul este o descoperire importantă, dar trebuie să luăm în calcul și cohorta aleasă. Pompierii de sex masculin nu sunt reprezentativi pentru întreg segmentul populației masculine în ansamblu. Cercetătorii recunosc că rezultatele observate de ei nu ar fi neapărat valabile la alte persoane.

Descoperirea este importantă mai mult din punctul de vedere al medicului (dar și al pacientului), care poate folosi flotările drept o metodă de a prezice riscul cardiovascular. Examinarea flotărilor nu necesită echipament special, nici nu are un cost suplimentar, poate fi realizată cu ușurință în aproape orice locație în decurs de câteva minute, și oferă o estimare obiectivă a stării de sănătate.

Dacă medicii vor concluziile acestui studiu în practica reală, acest lucru ar însemna o simplă ajustare la examinările fizice ale pacienților, în special ale bărbaților. Capacitatea de a face flotări este corelată cu capacitatea de a face sport în general și cu forma fizică a pacientului.

De ce sunt exercițiile fizice importante pentru inimă?

Sportul aduce multe beneficii organismului, oxigenează mai eficient țesuturile, încurajează dezvoltarea masei musculare și folosește rezervele corpului de grăsime în exces. Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc, de asemenea, factorii legați de sănătatea cardiovasculară, ducând la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol din sânge, și a rezistenței la insulină. Cu alte cuvinte, nu numai că sportul consumă calorii, dar va ajuta organismul să răspundă eficient la cantitatea de glucoză din sânge, prin regularizarea insulinei.

Flotările sunt acele exerciții fizice calistenice (bazate pe greutatea propriului corp) care utilizează mușchii trunchiului și brațelor. Când sunt realizate corect, utilizează nu numai tricepșii, pectoralii și umerii, dar și mușchii abdominali și mușchii spatelui. De aceea sunt destul de dificil de realizat, mai ales pentru femei, care dispun de mai puțină forță în partea superioară a corpului.

Dar nu este nevoie să stăm toată ziua la sala de fitness sau să facem 100 de flotări consecutive. Specialiștii recomandă să facem mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână. Exercițiile ar trebui să fie o combinație între exercițiile cardio sau aerobice (alergat, yoga, gimnastică etc.) și exercițiile pe bază de greutăți. Primele vor spori sănătatea inimii, întărind mușchii cardiaci și scăzând tensiunea arterială, pe când cele cu greutăți vor crește masa musculară și elimina grăsimea în exces.

Este un fapt bine cunoscut că abilitățile fizice și practicarea frecventă a sportului reduc riscurile de a dezvolta o boală cardiovasculară, precum atacul de cord și bolile arteriale coronariene (de exemplu ateroscleroza). Dar acest studiu american axat pe un singur tip de exercițiu fizic este important pentru că demonstrează potențialul de diagnosticare al pacienților fără echipamente medicale.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments