Florin Tripa: „Micul comerciant este un partener, nu un dușman”

by Paul Anghel

Deputatul PSD, Florin Tripa, a susţinut, în această dimineaţă, o declarație politică privind lupta împotriva evaziunii fiscale şi îmbunatațirea activitații ANAF.

„Lupta împotriva evaziunii fiscale este binevenită și acțiunile în această direcție, trebuie susținute.l PSD a reușit, până acum, să aducă numeroase îmbunătățiri activității ANAF, ceea ce se și vede cu ochiul liber: nivelul de colectare a crescut față de anul trecut. Dar, din păcate există și excese și chiar nevoia de unele schimbări legislative.

Acest lucru rezultă din realitatea de zi cu zi, din contactul direct dintre inspectorii fiscali și comercianți. Zilele trecute, la cabinetul meu parlamentar de la Arad, au depus o plângere, mai mulți mici întreprinzători care activează în zona de vânzare fructe și legume. Ei mi-au semnalat un exces de zel inexplicabil al inspectorilor fiscali, care au aplicat unele amenzi total disporționate față de unele mici scăpări în actul de vânzare. De exemplu, unii comercianți din Piața Agroalimentară “Mihai Viteazul” au primit amenzi de până la 27.500 pentru că nu au fiscalizat sume de câteva sute de lei!

Oamenii ne-au relatat că s-au dat sancțiuni de 3500, 17.500 și 27.500 lei pentru că diverse sume nu se regăseau în casa de marcat. Un exemplu, în acest sens ar fi că, la un stoc de 2000 de lei, ANAF a aplicat o amendă de 17.500 lei deoarece nu era justificată o sumă de 308 lei. Piețarii susțin că aceste controale, din piețe, din ultima perioadă ar face parte din acțiunea derulată toată țara, numită ”CERES”, care presupune o verificare, pe toată perioada verii, a comercianților de fructe și legume din târguri și oboare.

Din nou, nu putem decât saluta vigilența organelor de control în privința evaziunii din zona comerciala a legumelor și fructelor. Dar, în cazul nostru, nu știu dacă putem vorbi doar de o simplă acțiune de control a inspectorilor fiscali. Aici atragem atenția asupra unor posibile abuzuri, mai mult decât un exces de zel. În primul rând, solicităm inspectorilor ANAF, aplicarea legii în spiritul ei și nu ”ad literam”.

De aceea, ca o recomandare, orice control și sancțiune să fie personalizată și nu generalizată. În orice acțiune de verificare și control, noi credem că ANAF trebuie să țină cont de fiecare situație aparte, să analizeze fiecare gen de sancțiune și, în acest context, să scoată capul din litera legii, pentru a putea observa ce se întâmplă pe piață.

De aceea, recomandăm inspectorilor ANAF să ”umanizeze” fiecare control, să lase deoparte chitanțierul de amenzi și să vină în întâmpinarea și doleanțele comercianților. Astfel, atragem atenția ANAF, că micul întreprinzător nu e inamicul care trebuie sancționat la fiecare control, pentru că el nu este aprioric vinovat. Poate, este timpul ca ANAF să devină partenerul și nu dușmanul sectorului privat.

În această privință, este de lăudat, initiativa Parlamentului de a elabora legea prevenției. Așa, poate învață și inspectorii fiscali că esențial în actul de control este prevenția și nu sancționarea. ANAF are nevoie de o schimbare de mentalitate și abordare în actul de control. Vrem cu toții sancțiuni drastice pentru marea evaziune, pentru furt, pentru hoție.

Dar, în cazul nostru, vorbim de economia de supraviețuire. Este vorba despre micii comercianți care și-au luat viața în piept și au început o mica afacere, pentru binele și traiul lor, dar și în întâmpinarea cumpărătorilor, care vor să aibe pe masă fructe și legume proaspete. Oare care este scopul unor asemenea controale? Să distrugă micii comercianți din piețe? Să ținem cont de faptul că aceștia, în urma amenzilor primite, sunt pur și simplu falimentați, atât ca mici comercinați, dar și familial. Din ce mai pot trăi acești oameni, după ce la o afacere de câteva mii de lei, primesc amenzi de zeci de mii de lei? Oare cum cred inspectorii că sărmanii oamenii își pot plăti amenzile? Este evident că se crează un blocaj din punct de vedere financiar: micul întreprinzător intră în faliment iar statul nu-l poate executa silit.

De aceea, apare în discuție și nevoia unor modificări legislative. Poate ar fi nevoie ca micile afaceri din piețe și oboare să beneficize de un impozit specific, poate o taxă anuală, la o cifră de afacere stabilită de comun acord între stat și comercianți. Așa are de câștigat și statul și micul întreprinzător, evitând nefericitul fapt de a se transforma dintr-un producător de venituri într-o povară pe spatele statului”, a declarat deputatul PSD, Florin Tripa.

 

Facebook Comments