Firma deputatului Pistru, cercetată pentru spălare de bani: procurorii ploieşteni au pus sechestru pe bunuri

by Florian Popa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProcurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti  cer­cetează un amplu dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care sunt implicate zeci de firme. Din câte am aflat, firmele cu pricina sunt cer­cetate pentru că au încasat sume de bani de la alte societăţi  comerciale mari pentru „prestări servicii“, socie­tăţi care au legătură cu zona construcţiilor şi a întreţinerii de drumuri şi autostrăzi. Printre firmele cerce­tate se află şi SC Auto Technic SRL Arad, care îl are ca unic acţionar pe deputatul PD-L Eusebiu Pistru. Din informaţiile noastre, asupra bunurilor firmei lui Eusebiu Pistru Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a instituit sechestru asigurator.
Cazul a început de la un american
Dosarul penal nr. 465/P/2013, instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a pornit de la un cetăţean născut în Queens, Statele Unite, pe numele său Giannakos Constantinos, asupra căruia, la data de 13.08.2013, a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Giannakos Constan­tinos este acuzat că, în perioada 2012-2013, în calitate de administrator al SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti, a depus şi declarat deconturi de TVA urmare a unor activităţi derulate cu contribuabili declaraţi inactivi, operaţiunile comerciale derulate în acest mod fiind asimilate unor operaţiuni fictive sau a unor cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale.
Firma lui Pistru, acuzată de spălare de bani
Procurorii ploieşteni au extins, ulterior, la data de 30.09.2013, cercetările asupra altor firme, care ar fi avut legătură cu acest caz. Printre aceste firme se află şi SC Auto Tehnic SRL, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani. Două infracţiuni extrem de grave, mai ales pentru un deputat în Parlamentul României, dar şi având în vedere faptul că firma nu a fost doar cercetată, ci că, în data de 10.10.2013, procu­rorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de SC Auto Technic SRL pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.
Interesant este faptul că domeniul în care s-a făcut evaziunea fiscală are o strânsă legătură cu zona în care a activat Pistru în guvernele Boc, când a fost secretar de stat la Transporturi. Astfel, conform procurorilor, din analiza conturilor bancare, precum şi din analiza relaţiilor comerciale desfăşurate de toate aceste societăţi comerciale, s-a stabilit că toate sumele de bani sunt virate de societăţi comerciale mari pentru „prestări servicii“, cu obiect de acti­vitate în domeniul construcţiilor civile şi industriale, precum şi de amenajare şi întreţinere a autostrăzilor şi drumurilor publice. Procurorii precizează că, prin prejudiciul care se conturează în acest caz (atenţie!!) 40.500.000 RON (adică 9.000.000 euro) din evaziune fiscală şi 149.100.000 RON (34.900.000 euro) din spălare de bani, faptele cercetate sunt de natură să aducă atingere siguranţei naţionale, în sensul dispoziţiilor Hotărârii CSAT 69/2010. Având în vedere faptul că în dosar este implicată şi firma unui deputat în Parlamentul României, în speţă Eusebiu Pistru, lucrurile sunt cu atât mai grave.
Sechestru pe bunurile firmei
În ultimele luni, în anumite medii arădene, politice şi de afaceri, se vorbea despre problemele pe care le are deputatul Eusebiu Pistru, mai ales în ceea ce priveşte afacerile. Chiar ziarul nostru a prezentat, sub formă de zvon, că ar exista anumite probleme financiare, zvonuri demontate rapid de însuşi Eusebiu Pistru, care a ţinut să ne prezinte cât de bine merge firma.
Lucrurile nu stau însă tocmai aşa, fiindcă procurorii ploieşteni au dispus, la 16.10.2013, instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile, precum şi asupra sumelor de bani deţinute în conturile bancare de invinuita SC Auto Technic SRL, adică societatea deţinută de deputatul Eusebiu Pistru, ca unic asociat. Din informaţiile noastre, suma pentru care a fost instituit sechestrul este de 1.656.975 lei noi, adică peste 16 miliarde de lei vechi, o sumă imensă pentru orice muritor de rând care a votat sau nu la ale­gerile din 2012 cu deputatul Eusebiu Pistru.
Cine răspunde?
În acest moment, cum spuneam, procurorii ploieşteni cercetează societatea Auto Technic SRL, însă, cel mai probabil, în cazul în care vor găsi dovezi temeinice (e posibil să le fi găsit deja, având în vedere că a început urmărirea penală) cercetările se vor extinde asupra celor responsabili, adică persoane fizice, cei care au condus afacerile. Este greu de crezut că deputatul Eusebiu Pistru nu a avut cunoştinţă de ce se întâmplă în propria firmă, mai ales că vorbim de afaceri de peste 16 miliarde de lei, o sumă mare chiar şi pentru un fost secretar de stat, dar şi de contracte cu societăţi comerciale mari pentru „prestări servicii“, cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor civile şi industriale, precum şi de amenajare şi întreţinere a autostrăzilor şi drumurilor publice. E greu de crezut că n-a ştiut de aceste firme, mai ales de cele care se ocupau cu amenajări şi întreţineri de autostrăzi şi drumuri publice, de care suntem siguri că deputatul  Pistru măcar a auzit, ca fost secretar de stat. Dar orice e posibil în România.
Dacă Pistru nu a fost implicat în acest caz, fiindcă nu se ocupă direct de afaceri, cum ne spunea chiar depuatul (noi ştiam că se ocupă, poate ne înşelăm), probabil că ştie mai multe soţia acestuia, Geanina Pistru, fost viceprimar şi apropiat al primarului Falcă, preşedinte la organizaţia municipală PD-L Arad. Însuşi Eusebiu Pistru ne preciza, într-un drept la replică, de acum mai bine de o lună, că de afacere se ocupă soţia sa. Acuma că omul a băgat-o pe Geanina Pistru la înaintare fără să vrea e cel mai probabil, fiindcă e greu de crezut că cineva poate da vina pe soţie, ca să scape de anumite acuzaţii. Mai ales în acest caz, unde avem de a face cu sume enorme, de zeci de milioane de euro şi în care este implicată firma deţinută de deputatul Eusebiu Pistru. La cum îl ştim de bătăios, în cazul în care, Doamne fereşte!, se va extinde cercetarea, deputatul Pistru îşi va asuma, ca un bărbat, aceste afaceri şi nu va da vina pe altcineva.
Pe măsură ce ancheta va înainta, vom încerca să vă oferim detalii, în măsura în care acestea vor putea fi puse la dispoziţia publicului de către procurorii ploieşteni. Până atunci, rămâne să contemplăm la modul în care politicienii arădeni fac afaceri de mi­liarde de lei, afaceri bănuite a fi ilegale, în timp ce public ies şi fac pe  apărătorii celor mulţi şi săraci.

Facebook Comments