FIRMA CARE A MACELARIT COPACII DE PE CENTRU A PRIMIT OPT MILIOANE DE LEI PENTRU INTRETINEREA SPATIILOR VERZI

by Cosmin Mihuta

În urma solicitărilor făcute la Primăria Arad, LiveArad.ro a intrat în posesia cheltuielile făcute, în ultimii ani, cu întreținerea spațiilor verzi din municipiu. Astfel, aşa cum ne aşteptam, am descoperit că firma care a măcelărit copacii din centrul Aradului, din Parcul Eminescu şi de pe Malul Mureşului, Universul Verde SRL,  a obţinut, în ultimii ani, sume enorme de la Primăria Arad. Nu mai puţin de 8,2 milioane de lei noi, adică aproape două milioane de euro, a încasat Universul Verde de la Primăria Arad, doar pentru întreţinerea spaţiilor verzi, din două zone ale Aradului (din totalul de cinci zone). Nu mai vorbim de alte sume enorme care au fost încasate pentru tot felul de investiţii din parcurile arădene, iar din câte cunoaştem, chiar kitsch-ul numit Parcul Pădurice aparţine acestei societăţi. Dar pe acest subiect vom revenim cu altă ocazie.

Început timid

Universul Verde a intrat pe „piaţa“ spaţiilor verzi de la primărie în anul 2009. La început, destul de timid, având în grijă obiectivul V din municipiu, care cuprinde Faleza II, Parcul Europa – Piaţa Sporturilor (unde s-au investit alte patru milioane de lei), Ştrandul Neptun, zonele industriale, sensuri giratorii – ieşire spre Nădlac, Deva, Oradea, Zădăreni, pe Poetului şi Aleea Saturn. În primul an, 2009, pentru aceste obiective, Universul Verde a primit doar 233.489 de lei (adică 2,3 miliarde de lei vechi). O sumă modestă, faţă de cheltuielile din ziua de astăzi cu spaţiile verzi din municipiu şi faţă de posibilităţile nebănuite ale acestei firme de succes.

Peste 1,5 milioane în 2010

Văzând că merg afacerile, cei de la Universul Verde au început în forţă, din 2010, preluând, pe lângă obiectivul V, şi obiectivul IV din municipiu, adică cel mai important. De patru ani, firma cu pricina se ocupă de Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Romană, Calea Romanilor, Bulevardul Dragalina – Vasile Milea – IC Brătianu – Strada T. Moşoiu – Alecu Russo, Bolintineanu, Ioan Suciu, Parcul Copiilor, Parcul Eminescu, Faleza II, Piaţa Sârbească – Piaţa Catedralei – Parcul Reconcilierii – Strada Vârful cu Dor – Ceaikovski, Episcopiei, Transilvaniei – Eminescu, Mărăşeşti, Coşbuc, I. Sava, Piaţa Mihai Viteazu, str. Ghiba Birta, Şt. Augustin Doinaş, Iustin Marşieu, Barabas Bela, T. Vladimirescu, M. Stănescu, Andrei Mureşanu. Adică, totce înseamnă centrul Aradului. Fiind deja o firmă serioasă după experienţa din 2009, cei de la Primăria Arad au considerat că n-ar fi rău să-i umple de bani din primul an, plătind nu mai puţin de 868.655 de lei (8,6 miliarde de lei vechi) pentru serviciile de pe obiectivul V. Bani la care se adaugă alte 648.841 de lei (6,4 miliarde de lei vechi) pentru obiectivul IV. Aproape de trei ori faţă de anul precedent pentru acest din urmă obiectiv. Un total de peste 1,5 milioane, adică jumătate din banii alocaţi pe întreg municipiul, 3,2 milioane de lei.

Bani tot mai mulţi, de la un an, la altul

Afacerea spaţii verzi a primit tot mai mulţi bani, de la Primăriei, an de an, iar implicit firma Universul Verde, cea care a măcelărit copacii din centru, care pune covoare de iarbă în noiembrie, a încasat din ce în ce mai mult. A devenit o firmă din ce în ce mai serioasă în respectarea obligaţiilor. Contractuale, bineînţeles. În 2011, pentru obiectivul IV, Universul Verde a primit nu mai puţin de 1.118.100 lei, adică peste 11 miliarde de lei vechi, în timp ce pentru obiectivul V, a încasat 1.263.916 lei, adică peste 12 miliarde de lei vechi.Un total de aproape 24 de miliarde de lei vechi, o sumă enormă pentru măcelărirea copacilor, tunsul ierbii şi plantarea de panseluţe în municipiu. Multe primării din judeţ nu au buget 24 de miliarde de lei vechi. Şi când te gândeşti că Primăria Arad ia bani din bugetul CJA, adică din ceea ce ar putea fi împărţit primăriilor din judeţ, pentru a le da pe astfel pe cheltuieli.

În 2012, Universul Verde a mai băgat la ciorap alte 20 de miliarde de lei vechi, 11,8 miliarde pentru obiectivul IV şi 8,5 miliarde pentru obiectivul V. Nici 2013 nu a fost mai rău, suma fiind tot de 20 de miliarde, cu 16,7 miliarde pe obiectivul IV şi 3,7 miliarde pe obiectivul V.

Cu astfel de cheltuieli exorbitante, dar şi cu altele privind spaţiile verzi, asupra cărora vom reveni, nici nu e de mirare că Aradul a ajuns campion la preţul gigacaloriei. Dacă n-am fi aruncat banii cu dărnicie către astfel de firme, probabil astăzi gigacaloria ar fi fost la jumătate de preţ. Cum însă priorităţile primăriei sunt spaţiile verzi întreţinute de aceste firme, arădeanu e nevoit să se împrumute la bănci pentru a trece iarna. Ăsta da mod de a face politică pentru cetăţeni.

 

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

 

 

 

Facebook Comments