Finanţarea sportului în Arad, ca la Loto 6/49! Bibarţ anunţă că banii necheltuiţi se…reportează

by Sorin Haut

Întors din concediu cu forţe proaspete dar cu aceeaşi placă stricată, primarul Bibarţ îşi continuă „războiul” cu sportul de performanţă din Arad. Invitat la emisiunea „Ghilea Show”, de la TV Arad, urmaşul de seamă a lui Falcă ne-a explicat cum stă treaba cu finanţarea. După ce i-a cam urecheat pe reprezentanţii cluburilor, care au tupeul să ceară bani, deşi nu sunt în competiţii, excepţia de la regulă fiind UTA, Bibarţ are un alibi excelent pentru că sportul arădean este aproape de colaps: Covid-19 şi cheltuielile neprevăzute. Nu a scos un cuvânt despre parteneriatul nerespectat cu UTA, acel deja celebru gentlement agreement, deşi a insistat să menţioneze să finanţarea directă pe noua lege 115/2020 nu e legală, conform celor de la Consiliul Concurenţei. Totuşi, există un plafon de 200 de mii de euro legal și pentru finanțarea directă, doar că Primăria e la ora studiului de caz…Cu regii de prost gust, cu uite legea, nu-i mai legea şi cu un răspuns aşteptat aproape toată vara, doar pentru a trece alegerile, nu ne poate păcăli un primar ales de doar vreo 10% din arădeni, adică de o minoritate grosolană. Cert e că Bibarţ a anunţat şi aseară că finanţarea pe sport se întoarce la varianta mai complicată şi care necesită timp, adică fondurile nerambursabile, acordate pe legea veche (350/2005).

Un loz câştigător pentru doar…30 de zile

Sesiunea de proiecte s-a deschis, astfel că UTA şi celelalte echipe care încă mai trăiesc prin Arad, sunt invitate la…joc. Dacă se încadrează pentru sesiune, pot trage lozul câștigător de…o lună de finanțare: din 15 noiembrie până în 15 decembrie, dată la care se închide anul financiar la Primărie. Dar câţi bani pot fi cheltuiţi în 30 de zile? Ce se întâmplă cu cei alocaţi, dar care nu pot fi cheltuiţi. Răspunsul halucinant îl oferă tot primarul: „Se reportează , îi dăm anul viitor, se merge înainte ca în orice domeniu. Acum ești în Liga 1, ai drepturi de televiziune, ai sponsori, dacă ți-i găsești… Dar acum vine și se spune că trebuie mai mulți bani…Încerc să fiu cât se poate de corect”, cu referire strict la UTA.

Bibarţ, pe când o vizită la AMEFA?

Probabil că omul consideră banii pentru sport un fel de premii, ca la loterie, doar că nu este deloc aşa. L-am invita să le spună, nu la TV ci faţă în faţă, că banii se reportează şi poloiştilor de la AMEFA, între timp rămaşi pe drumuri, după ce echipa de Superligă nu a putut să se înscrie în campionat! Pentru noi e clar, ne aşteaptă încă patru ani cu un primar copie fidelă a lui Falcă şi cu o administraţie pentru care sportul e ultima roată la căruţă. Cei din lumea sportului care încă mai acceptă acest model mai pot activa în Arad, iar cei care s-au săturat de atâtea umilinţe, minciuni şi regii ieftine, sunt invitaţi să arunce prosopul, precum AMEFA.

 

 

 

Facebook Comments