Final de vis frumos: FCC UAV Arad este vicecampioana României la baschet, Sepsi ia campionatul pentru a şasea oară la rând!

by Sorin Haut

Sezonul intern de baschet feminin a luat sfârşit în această seară în Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, acolo unde vechea şi noua campioană, Sepsi SIC, s-a impus clar în meciul decisiv al finalei Ligii Naţionale, cu 78-60 în faţa “galben-albastrelor” de la FCC UAV Arad. Echipa de pe Mureş are însă meritul de a fi prelungit finala până în meciul 5, reuşind să îşi îndeplinească obiectivul şi chiar să depăşească aşteptările în ultimul act al campionatului, împotriva marii favorite la titlu. Sepsi îşi continuă astfel hegemonia începută în 2016 şi cucerereşte al şaselea titlu naţional la rând, în vreme ce arădencele stau mai bine la palmares, cu nouă titluri, dar ultimul datează tocmai din 2013. “Titlul 10” în acest an a fost mai mult un vis frumos ce putea fi transformat în miracol. FCC UAV a crezut în trofeu până în acest ultimul meci al finalei, având meritul de a o învinge de două ori consecutiv pe Sepsi, performanţă notabilă în condiţiile diferenţei de buget, lot şi experienţă între cele două echipe. Iar baschetbalistele noastre au avut surpriza de a fi susţinute astăzi, în meciul cu titlul pe masă, de peste 120 de suporteri veniţi de la Arad cu două autocare şi maşini personale. Asta după ce pe teren propriu au făcut cunoştinţă cu cel mai frumos public din baschetul feminin românesc, care le-a purtat spre victorii. O meritau din plin, pentru că au readus din nou oraşul nostru în prim-planul sportului cu mingea la coş din România. Revenind la meciul decisiv al finalei, din această seară, trebuie să spunem că gazdele au câştigat fără emoţii, controlând disputa din primul până în ultimul minut. Din păcate, fără căpitanul Hadzovic, care nu s-a putut reface după accidentarea la umăr, absenţă foarte importantă, Aradul nu a reuşit să facă faţă jocului agresiv şi bine pus la punct al gazdelor. Sepsi a învăţat din greşelile de la Arad şi şi-a făcut bine temele, reuşind să îşi valorifice punctele forte. Practic, doar cu două “flori”, şi ele nejucând la potenţialul lor maxim, Keys şi Vitulova, FCC UAV a fost o victimă sigură în cocheta sală din Secuime, unde suporterii gazdelor au contribuit şi ei la succesul favoritelor.

Meci decisiv fără istoric: cu Hadzovic absentă, Aradul nu a rezistat în faţa vechii şi noii campioane

“Galben-albastrele” au rezistat doar în primele minute, covăsnencele desprinzându-se treptat pe tabelă, de la scorul de 6-6. Americanca Jones şi-a condus perfect echipa spre un 22-9 convingător, după zece minute. Fraser a fost şi ea destul de activă sub panouri, în vreme ce dincolo, jucătoarele tinere ale Aradului au acuzat din plin lipsa de experienţă, cedând uşor în duelurile dezechilibrate, cu adversarele. Cipriota Akathiotou a dat semne de oboseală în acest ultim meci, Bulj mutând şi cu Keys sau Fleşer la coordonare, fără însă a reuşi să apropie măcar periculos Aradul. Mai mult, trupa lui Zoran Mikes şi-a continuat jocul bun, reuşind să bage mingea în coş aproape la fiecare atac, iar diferenţa de puncte creştea constant. La pauza mare conturile erau deja aproape încheiate, 45-27. Scenariul s-a păstrat şi în partea a doua, cu toate că ambele sferturi au fost echilibrate, iar cel trei chiar a fost câştigat de arădence, la limită. Sepsi nu a mai forţat însă în ultimele minute, Mikes permiţându-şi chiar luxul de a rula tot lotul, cu toate cele 12 jucătoare trecute pe foaie bifând minute. Şi dincolo, Bulj a folosit 11 jucătoare, tinerele Vaţi şi Rotariu bifând şi ele câte un minut. După 30 de minute era 59-43, cu o uşoară revenire a Aradului, stopată însă apoi de o echipă gazdă ce nu a lăsat nimic la voia întâmplării.

Satisfacţie în ambele tabere, „galben-albastrele” au renăscut şi titlul 10 urmează…

Deşi a avut mulţi fani în tribune, atmosfera nu se poate compara cu ceea ce am văzut la Arad, dar poate că suporterii lui Sepsi s-au obişnuit deja cu trofeele şi victoria clară nu a mai necesitat o cine ştie ce presiune pe adversare. Deşi a recuperat mai mult, raport de 31-41, Aradul a fost net inferioară la procentajul aruncărilor de două puncte (57-40%) şi mai ales de trei puncte (45-10%, doar Keys reuşind două triple). S-a terminat 78-60, iar la final a fost până la urmă satisfacţie în ambele tabere, Sepsi şi-a confirmat statutul de mare favorită la titlu şi a devenit campioană, iar Aradul face un pas important în faţă după ce anii trecuţi s-a mulţumit cu bronzul. Odată ridicată ştacheta, FCC UAV trebuie însă să îşi propună de acum înainte cucerirea măcar a unui trofeu în sezonul viitor, plus că revenirea în cupele europene bate şi ea la uşă. Pentru ca toate astea să se îndeplinească va fi nevoie de un buget consistent, ceva mai mare decât în acest sezon, de a păstra nucleul acestei echipe frumoase, dar şi de a-l completa cu noi jucătoare valoroase, care să îi ridice nivelul. Iar la final ar fi cazul să le felicităm pe baschetbalistele noastre, alături de tot staff-ul şi conducere, pentru superbul parcurs din acest sezon, unul cu adevărat peste aşteptări.

Formaţii:

Sepsi: Jones 23 (3×3), Ghizilă 14 (3×3), Fraser 14, Wallace 9 (1×3), Podar 7 (1×3), Pasic 5 (1×3), Cătinean 4, Croitoru 2, Raber, Pop, Nemeş, Botoş. Antrenor: Zoran Mikes.

Arad: Keys 21 (2×3), Vitulova 14, Vaida 9, Akathiotou 4, Manea 4, Sutherland 4, Mîrne Nagy 2, Ghiţă 2, Fleşer, Vaţi, Rotariu, Hadzovic. Antrenor: Bogdan Bulj.

Arbitri: Marius Ciulin, Alexandru Olaru, Ciprian Stoica. Observator: Alina Moanţă.

Foto: FCC Baschet UAV Arad, facebook

 

Facebook Comments