Filmul ”Maria, Regina României”, premiul publicului la ”Les Films de Cannes à Bucarest”

by Cristian Dobre

Filmul „Maria, Regina României”, prezentat în avanpremieră, în cadrul Festivalului ”Les Films de Cannes”, a fost declarat câștigător, prin votul publicului, în secțiunea Avanpremierele Toamnei.

Pelicula a umplut sălile de cinema din Cluj, Iași, Timișoara, Botoșani, București și Brașov. Bucuria reîntâlnirii cu o producție românească cu subiect istoric a determinat sute de oameni să aștepte cu nerăbdare vizionarea poveștii reale și emoționante a unuia dintre cele mai zbuciumate momente din istoria țării noastre: lupta Reginei pentru întregirea României Mari. Aplauze, zâmbete, proiecții sold out, sesiuni de Q&A cu echipa, toate descriu imaginea unor seri minunate, care au scris cu farmec și entuziasm, recenzia unui film ce vă așteaptă pe toți    să-l vedeți din 8 noiembrie, în cinematografe.

Pelicula ne introduce în atmosfera tensionată de la finalul primului război mondial. Dincolo de acuratețea și corectitudinea consemnării evenimentelor, filmul are marele merit de a pune lumina pe elemente ce întregesc imaginea unei Românii aflate în impas. Muzica, costumele, decorurile, și mai presus de toate, un alt tip de comunicare, ce se stabilește între personaje, rafinat, profund și plin de pasiune, descriu un film ce respiră aerul unei perioade prea puțin cunoscute ce reușește să pătrundă în culisele unuia dintre cele mai intense momente din istorie: Conferința de pace de la Paris, 1919.

Regizorul filmului, Alexis Sweet Cahill, a ales varianta unei abordări în care a împletit armonios detaliile, faptele istorice cu emoția. Muzica, magistral compusă de Giancarlo Russo și interpretată de Orchestra Simfonică Națională Radio din Bulgaria subliniază, prin accente intense ori calme, abia șoptite, vibrația acelor vremuri.

”Etapa de pre-producție a fost minunată. A avut loc un casting atât în București, cât și la Londra. Am apreciat, încă de la început, talentata echipă cu care am lucrat. Oameni înzestrați, precum Gabriel Kosuth (imaginea), Ana Ioneci și Claudia Bunea (costumele), Nora Dumitrescu și Laura Russu (scenografia), sunt doar o mică parte din cei care ne-au fost alături. Amploarea producției filmului a fost extraordinară”, a declarat regizorul filmului.

Drumul parcurs până la filmarea ultimului cadru a fost impresionant. Au fost refăcute locații, decoruri, piese de mobilier, respectându-se întocmai modelul original.

„Au fost recreate în postproducție zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gara din Lyon, pentru a recreea prin toate detaliile atmosfera acelor ani. Filmările au avut loc în România și Franța și au pus în valoare locații autentice, precum biroul Regelui și al Reginei, Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris. De fapt, aici a fost adevărata încercare, să redăm o atmosferă onestă, sinceră a unui moment prea puțin cunoscut din istoria noastră.”, spune producătorul filmului, Gabi Antal.

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de regizorul Alexis Sweet Cahill.

„Filmul acesta a venit în viața mea pe neașteptate, ca un pariu cu trecutul meu de scenarist publicitar și de student pasionat de această figură eroică și providențială a istoriei noastre. A venit, cum zice clișeul, cu multe provocări, dar și cu bucuria mare-mare că, uite, în sfârșit se întâmplă – la noi, nu la Hollywood – această prea îndelung așteptată restituire.”, declară Ioana Manea.

Din distribuție fac parte actori români, francezi și englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Din 8 noiembrie, o parte importantă din istoria noastră își va spune povestea reală și emoționantă în cinematografe, prin filmul „Maria, Regina României”.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments