Filmele ”Deux” şi ”Mouret” au primit cele mai multe nominalizări la Premiile Lumiere 2021

by Cristian Dobre

Filmele ”Deux”, ”Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait”, ”Slalom”, ”Adieu les cons” şi ”Ete 85” s-au clasat luni în fruntea nominalizărilor la Premiile Lumiere din 2021, echivalentul premiilor Golden Globe în Franţa, relatează EFE.

Pentru ediţia de anul viitor a Premiilor Lumiere au fost eligibile 77 de filme a căror lansare în cinematografe era prevăzută în 2020, iar dintre acestea 35 vor fi supuse unui vot final al membrilor, a informat într-un comunicat Academia Lumiere care decernează aceste premii şi care a precizat că cea de-a XXVI-a ediţie va avea loc la 19 ianuarie 2021.

Premiile Lumiere sunt acordate de academia cu acelaşi nume, formată din peste o sută de corespondenţi străini în Franţa din 40 de ţări.

Academia Lumiere a nominalizat la categoria cel mai bun film, peliculele „Ete 85”, de Francois Ozon; „Adieu les cons”, de Albert Dupontel; „Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait”, de Emmanuel Mouret; „Deux”, de Filippo Meneghetti şi „La fille au bracelet”, de Stéphane Demoustier.
Filmul „Ete 85” a fost nominalizat şi la categoria cea mai bună regie, cel mai bun actor revelaţie (Félix Lefebvre şi Benjamin Voisin) şi cea mai bună imagine, în timp ce „Adieu les cons” concurează la rândul său pentru cea mai bună regie, cea mai bună actriţă (Virginie Efira) şi cel mai bun actor (Albert Dupontel).
Printre filmele cu cele mai multe nominalizări şi considerate favorite se numără „Deux” (cea mai bună regie, scenariu, film de debut, imagine şi actriţă, ex-aequo pentru Martine Chevallier şi Barbara Sukowa), alături de filmul „Mouret” care concurează pentru cea mai bună regie, scenariu, actriţă (Camelia Jordana) şi imagine.
Regizorul guatemaltez Jayro Bustamante a obţinut o nominalizare la categoria cea mai bună coproducţie internaţională pentru filmul „La llorona”, care combină accentele horror cu realismul magic pentru a aborda „impunitatea” crimelor din timpul conflictului armat al Guatemalei (1960-1996) şi rasismul prezent în această ţară.

Lungmetrajul de animaţie „Josep”, al regizorului francez Aurel, care omagiază figura refugiatului republican spaniol Josep Bartoli, a obţinut trei nominalizări la Premiile Lumiere la categoria cel mai bun film de animaţie.

„Josep” va candida la categoria animaţie unde va concura cu producţiile „Calamity une enfance de Martha Jane Cannary’, de Remi Chaye; „L’extraordinaire voyage de Marona”, de Anca Damian, şi „Petit vampire’, de Joann Sfar.

„Josep”, care prezintă viaţa acestui ilustrator care în 1939 a fugit în Franţa pentru a se refugia de dictatura lui Franco şi care şi-a plăsmuit desenele în taberele de concentrare franceze, a fost nominalizat la cel mai bun film de animaţie, cel mai bun scenariu şi cea mai bună coloană sonoră, compusă de Silvia Perez Cruz.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments