Filipine acuză China că a folosit tunuri cu apă asupra navelor sale într-o zonă contestată

by Andreea Radu

Filipinele au acuzat joi Paza de coastă chineză că a tras cu tunuri cu apă asupra navelor sale care realimentau personalul militar filipinez în disputata Mare a Chinei de Sud şi au cerut Beijingului „să retragă”, scrie digi24.ro.
Ministrul filipinez de externe, Teodoro Locsin, a spus că i-a transmis Beijingului „indignarea, condamnarea şi protestul” în legătură cu incidentul care s-ar fi produs marţi, în timp ce navele filipineze se îndreptau spre atolul Second Thomas, în Insulele Spratly disputate de cele două ţări, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar navele noastre au fost nevoite să-şi întrerupă misiunea de realimentare”, a scris Teodoro Locsin pe Twitter. El a adăugat că este „ilegal” comportamentul celor trei nave chineze care au blocat trecerea şi au tras cu tunuri cu apă.
Ministrul a descris navele filipineze ca „publice”, sugerând că sunt nave civile, şi a spus că acestea sunt acoperite de un pact de apărare reciprocă cu Statele Unite.
„China nu are dreptul de a aplica legea în aceste zone şi în jurul lor. Trebuie să fie atentă şi să se retragă”, a adăugat el.
Tensiunile din jurul acestei mări bogate în resurse naturale au crescut în acest an, după ce sute de nave chineze au fost reperate în apropierea recifului Whitsun disputat, tot în Arhipelagul Spratly.
China revendică aproape întreaga mare, prin care trec în fiecare an mărfuri de mii de miliarde de dolari. Zona este revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.
Beijingul ignoră hotărârea din 2016 a unui tribunal internaţional care a considerat fără fundament pretenţiile sale istorice.

Facebook Comments