Festivalul de Film de la Cannes, la a 72-a ediție

by Cristian Dobre

Între 14 şi 25 mai 2019, se desfăşoară cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Gala de deschidere a festivalului îl va avea ca maestru de ceremonii pe actorul şi regizorul Edouard Baer, iar regizorul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu va prezida juriul competiţiei oficiale, potrivit festival-cannes.com.

În deschiderea festivalului va fi proiectat lungmetrajul „The Dead Don’t Die”, regizat de Jim Jarmusch, în a cărui distribuţie se regăsesc actori precum Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton şi o „armată” de zombie conduşi de Iggy Pop şi Tom Waits

Filmele incluse în selecţia oficială a festivalului din acest an au fost anunţate la 18 aprilie. Printre cele 21 de titluri, unele regizate de nume precum Ken Loach, Terrence Malick, Pedro Almodovar, fraţii Dardenne sau Quentin Tarantino, se numără şi pelicula ”La Gomera” de Corneliu Porumboiu, prilej cu care va fi prezentată în premieră mondială.

Scurtmetrajul românesc „Ultimul drum spre mare”, regizat de Adi Voicu, a fost selectat la cea de-a 58-a ediţie a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Filmul „As Up To Now”, regizat de cineasta Katalin Moldovai, care s-a născut la Sovata şi locuieşte în prezent la Budapesta, a fost selectat în secţiunea Cinefondation.

Regizorul, scenaristul şi producătorul român Cătălin Mitulescu a fost selectat în juriul secţiunii Cinefondation şi de scurtmetraje, prezidat în acest an de Claire Denis. Ceilalţi membri ai juriului sunt actriţa franco-britanică Stacy Martin, regizorul şi scenaristul israelian Eran Kolirin, precum şi regizorul şi scenaristul grec Panos H. Koutras.

Precedenta ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc între 8 şi 19 mai 2018, juriul fiind prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett. Trofeul Palme d’or a fost acordat filmului „Shoplifters”, regizat de japonezul Hirokazu Kore-Eda. Marele Premiu a revenit peliculei „BlacKkKlansman”, regizată de americanul Spike Lee, iar filmul „Capharnaum”, al libanezei Nadine Labaki, a fost distins cu Premiul juriului.

Cristian Mungiu a patronat, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului „La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

La ediţia din 2017 a Festivalului de Film de la Cannes, Palme d’Or a fost acordat comediei ”The Square”. Regizorul Ruben Ostlund a devenit, astfel, primul regizor suedez care a câştigat râvnitul Palme d’Or pentru cel mai bun film de la decernarea acestui premiu în 1955.

În 2016, Festivalul de Film de la Cannes a avut loc în intervalul 11-22 mai. Premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost acordat, ex-aequo, românului Cristian Mungiu pentru filmul „Bacalaureat” şi francezului Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”. Lungmetrajul „Câini”, regizat de Bogdan Mirică, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard, iar coproducţia românească „Toni Erdmann”, de Maren Ade, a obţinut acelaşi premiu (FIPRESCI), în cadrul Competiţiei Oficiale. Premiul Palme d’Or a răsplătit filmul „I, Daniel Blake” al regizorului britanic Ken Loach, iar Marele Premiu a evidenţiat pelicula „Juste la fin du monde”, semnată de canadianul Xavier Dolan.
* * *
Premiul Palme d’Or este distincţia cea mai înaltă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franţa. Răsplăteşte, anual, cel mai bun film aflat în competiţia oficială, fiindu-i oferit regizorului acestuia.

Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în oraşul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind, de-a lungul timpului, câteva modificări minore. A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ”Palme d’Or” a evidenţiat filmul ”Marty”, regizat de Delbert Mann.

În 2017, pentru prima dată, Palme d’Or a fost încrustat cu 167 de diamante, de 0,694 carate, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a festivalului.

Din 1964 până în 1974, s-a revenit la formula de Mare Premiu al Festivalului Internaţional de Film, din motive administrative. Totuşi, în 1975 a fost reintrodus trofeul în formă de frunză de palmier, rămânând, până în prezent, distincţia cea mai importantă a Festivalului de la Cannes.

În 1975, Premiul Palme d’Or i-a revenit regizorului algerian Mohammed Lakhdar-Hamina pentru pelicula ”Chronique des annees de braise”. La ediţia imediat următoare, câştigătorul prestigioasei distincţii a fost americanul Martin Scorsese pentru filmul ”Taxi Driver”.

În anul 2007, Palme d’Or i-a revenit regizorului român Cristian Mungiu pentru ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

* * *
Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe odată cu iniţiativa lui Jean Zay, fost ministru al Educaţiei şi Artelor, care, conform site-ului www.festival-cannes.fr, a dorit să pună în Franţa, bazele unui eveniment cultural capabil să rivalizeze cu Festivalul de Film de la Veneţia. Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediţie a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfăşurat în 1939, sub preşedinţia lui Louis Lumiere.

Totuşi, din cauza circumstanţelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc la 20 septembrie 1946, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. A fost iniţiat de scriitorul Philippe Erlanger şi l-a avut preşedinte pe Robert Fabre-Lebre. Au fost prezentate 63 de filme de scurtmetraj şi 44 de filme de lungmetraj. De atunci, a fost ţinut anual în fiecare septembrie, cu excepţia anilor 1948 şi 1950, apoi, începând cu 1952, în fiecare lună mai.

Festivalul de Film de la Cannes îşi câştigă notorietatea în anii ’50, datorită prezenţei a numeroase staruri şi personalităţi internaţionale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.

Pe lângă Palme d’Or, în cadrul Festivalului de la Cannes au fost decernate, de-a lungul timpului, Marele Premiu al juriului, Premiul Special al juriului, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare feminină, Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine Camera d’Or, Premiul pentru scenariu, Marele Premiu pentru tehnică, Palme d’Or pentru scurtmetraj, Premiul juriului pentru scurtmetraj etc.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments