Festivalul de Film de la Cannes a debutat cu un scandal

by Dana B.

Festivalul de Film de la Cannes a debutat cu … un scandal. Președintele juriului, regizorul spaniol Petro Almodovar, și actorul Will Smith s-au contrat pe polemica generată de prezenţa a două pelicule Netflix în competiţia pentru Palme d’Or, relatează BBC News și AFP.

Preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, regizorul spaniol Pedro Almodóvar, a afirmat în conferinţa de presă din deschiderea evenimentului că ar fi un ”paradox” ca un film premiat cu Palme d’Or să nu poată fi văzut în cinematografe, făcând referire astfel la prezenţa a două filme realizate de Netflix în competiţia oficială. De cealaltă parte, actorul Will Smith, membru al juriului, a luat apărarea platformei, afirmând că cei trei copii ai săi merg la cinema de două ori pe săptămână, în rest, urmăresc peliculele Netflix, cu ajutorul căreia au reuşit să descopere numeroşi artişti.

Netflix are două filme în competiţia de la Cannes – ”Okja”, de Bong Joon-jo, şi ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach. Acest lucru a generat o adevărat polemică și a dus la adoptarea unei politici oficiale. Mai precis, cele două lungmetraje ale Netflix nu vor rula în cinematografele franceze, ceea ce a provocat indignare și a forțat pe organizatorii festivalului să schimbe regula.

Astfel, de anul viitor, vor fi selectate doar filme ai căror realizatori îşi iau angajamentul să le distribuie în cinematografele din Franţa.

”Ar fi un paradox enorm ca un film premiat cu Palme d’Or sau cu orice alt premiu să nu poată fi văzut în sălile de cinema”, a spus Almodóvar, făcând apel la platformele de streaming ”să accepte regulile jocului”.

De cealaltă parte, actorul Will Smith, prezent la conferinţă alături de alţi membri ai juriului, printre care actriţa Jessica Chastain şi regizorul sud-coreean Park Chan-wook, a afirmat: ”(Copiii mei, n.r.) merg de două ori pe săptămâna la cinema şi urmăresc Netflix. Este o fină graniţă între a merge la cinematograf şi a urmări ce urmăresc ei pe Netflix acasă”.

”În casa mea, Netflix a adus un mare beneficiu. Au putut să vadă filme pe care nu aveau cum să le vadă altfel. Netflix oferă o mare conectare. Există filme care nu se află pe ecran la mai puţin de 8.000 de mile de ei. Au reuşit să găsească acei artişti”, a mai spus el.

Festivalul de Film de la Cannes a început ieri seară, în deschidere fiind proiectat filmul ”Les Fantomes d’Ismael”. Marii câștigători ai festivalului vor fi anunțați pe 28 mai.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments