Fermierii români, pasibili de pușcărie dacă folosesc produse fitosanitare fără autorizație

by Andreea Radu

Noul proiect de OUG propus de Ministerul Agriculturii încinge spiritele după ce fermierii au aflat că riscă puşcăria dacă mai stropesc plantele fără autorizaţie, scrie antena3.ro. Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerul Agriculturii cu două zile în urmă şi deja a stârnit controverse.
Capitolul de sancțiuni din actul normativ propus spre dezbatere a atras cel mai mult atenția, micii fermieri fiind avertizați că sunt pasibili de pușcărie de la 1 la 5 ani dacă folosesc produse fitosanitare de capul lor, fără să fie autorizați.
În urma valului de indignare manifestat de agricultori, Ministerul Agriculturii a venit ulterior cu precizări, spunând că e vorba de interdicția de a folosi anumite substanțe, denumite de acum produse profesionale, pentru care este nevoie de autorizări speciale.
Aceste produse, de altfel, nu le sunt nici astăzi accesibile fermierilor „la liber”, notează Adevărul.
„Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României” clasifică produsele fitosanitare în două mari categorii, iar ceea ce i-a încurcat pe fermieri este noua terminologie:
– produse pentru uz profesional, clasificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca produse cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06 (cuvânt de avertizare). În această categorie se regăsesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în prezent.
– produse pentru uz neprofesional, altele decât cele prevăzute anterior.
În cuprinsul proiectului de OUG se precizează clar că produsele pentru uz profesional nici măcar nu vor putea fi comercializate în fitofarmacii (Art. 31, al. (4)), prin urmare persoanele neautorizate nu pot avea acces la acestea.

Facebook Comments