Feriga, planta care ameliorează durerile reumatice

by Cristian Dobre

Feriga comuna (Dryopteris filix-mas) este o planta medicinala ce creste in locuri umbroase din paduri, langa tufisuri. Are un aspect frumos, decorativ. Nu face flori. Este comuna in padurile montane si subalpine din Romania. Denumiri populare Barba-ursului, faliuta, feliga, ferega, ferice, firica, filiuta, iarba-sarpelui, limba-cerbului, limba-sarpelui, navalnic, spasul-dracului, spata-dracului. Rizomul se poate recolta toamna, dar si primavara – in momentul cand frunzele sunt inca in faza de carje.

Tratamentele pentru uz extern pe baza de feriga dau rezultate pozitive in afectiuni precum: Varice. Se iau frunze proaspete de feriga, se dau prin masina de tocat, rezultand o pasta. Se umple un pahar de 100 ml cu pasta din frunze de feriga, care se amesteca cu 100 ml lapte acru. Remediul se aplica in strat uniform, pe suprafata afectata de varice.  Tratamentul se repeta 3-4 zile si poate fi reluat dupa o pauza de 1 saptamana. Guta, reumatism. Se folosesc frunze de feriga proaspat culese, rupte de pe tulpina principala. Se pun pe un prosop care se impatureste si se infasoara cu el locul dureros, mentinand compresa toata noaptea.

Sciatica sau reumatism – Cu frunze proaspete se umple o fata de perna din panza (de in) care se pune pe zonele dureroase din corp afectate de sciatica sau reumatism. Rani care se vindeca greu Se pun 2 linguri de pulbere de radacina in 200 ml apa si se lasa sa dea in clocot de cateva ori. Se strecoara apoi si se amesteca cu 250 vin alb. Se foloseste sub forma de comprese.

Picioare umflate/obosite – Se iau toate frunzele de pe o crenguta de feriga, se pun in 400 de ml de apa si se lasa la macerat timp de 24 de ore. Se fierbe lichidul 10 minute si se strecoara. in 5 litri de apa calda se pune jumatate din decoctul de mai sus si se sta cu picioarele intr-un lighean pana ce apa se raceste complet. Senzatia de durere si umflaturile la nivelul picioarelor dispar ca prin minune. Acelasi decoct din frunze de feriga poate fi folosit si pentru afectiuni dermatologice.

Gripa, febra – Se prepara un decoct din 3 crengute de feriga si 1 litru de otet rece. Se lasa la macerat vreme de 10-12 ore, apoi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Lichidul este excelent pentru frictionarea bolnavilor de gripa, insotita de febra. Are termen de valabilitate scurt, de 48 de ore. Boala dispare foarte rapid. Insecte Frunzele proaspete de feriga puse intr-o camera alunga purecii si insectele in general.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments