Fenomenul climatic „El Nino” a început și este greu de anticipat ce va urma

by Cristian Dobre

„El Nino” nu are o putere foarte mare deocamdată, dar chiar şi prin simpla lui existenţă se pot crea probleme, conform meteorologilor, transmite CNN.

„El Nino” poate crea consecinţe grave pentru vremea din toată lumea. Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) anunţă că acest fenomen meteorologic este aici şi de aceea este necesar un avertisment. NOAA susţine că fenomenul are 55% şanse să persiste până la primăvară.

„În timp ce temperaturile de la suprafaţa mărilor este peste medie, observaţiile recente şi tiparele meteorologice sugerează că de această dată El Nino va fi slab, ceea ce înseamnă că nu sunt aşteptate impacturi semnificative la nivel global”, spune NOAA.

Cu toate acestea, Centrul de Previziuni Meteorologice din cadrul NOAA susţine că „există o şansă ca efectele asociate de obicei cu El Nino să îşi facă apariţia în următoarele luni”.

În timpul apariţiei fenomenului „El Nino”, regiunile de sud vest şi sud est ale Statelor Unite au parte de mai multe precipitaţii, în timp ce în nordul ţării vremea devine foarte caldă şi aridă.

De asemenea, NOAA susţine că precipitaţiile actuale din statul California nu sunt cauzate de „El Nino”, chiar dacă acest tip de vreme este asociată des cu acest fenomen. Dar NOAA spune că alt tipar meteorologic, numit „Oscilaţia Madden Julian”, este responsabil de precipitaţiile abundente prezente pe coasta de vest a SUA.

Meteorologicii afirmă că până şi un „El Nino” mai puţin intens poate schimba semnificativ fenomenele meteorologice.

„Studii recente sugerează că încălzirea globală ar putea schimba influenţa lui El Nino”, spune Brandon Miller, meteorolog pentru CNN.

„Primăvara este anotimpul când ENSO (El Nino/ Oscilaţia de Sud şi sistemul La Nina) se află în tranziţie şi de aceea este foarte dificil să prezicem ce va urma”, scrie NOAA într-un document publicat pe siteul oficial al organizaţiei.

Momentan, meteorologii încearcă să anticipeze ce va urma în următoarele luni. Philip Klotzbach, meteorolog specializat în uragane, afirmă că nu se ştie clar încă dacă „El Nino” va influenţa sezonul uraganelor din zona oceanului Atlantic.

Ultimul fenomen de acest fel a fost înregistrat între anii 2015-2016.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments