Fenomen astronomic spectaculos, vizibil pe cerul României

by Cristian Dobre

Un fenomen astronomic spectaculos a fost vizibil luni și pe cerul României. Planeta Mercur a trecut prin fața discului solar pentru a doua oară în acest deceniu. Fenomenul a putut fi observat între 14:35 şi 17:00, dar numai cu ajutorul unor telescoape de mare putere.

Membrii Astroclubului Meridian Zero s-au strâns în curtea cetății din Oradea. Au adus cu ei trei telescoape puternice și aparate de fotografiat și au vânat o imagine care apare rar pe cer.

Nicoleta Pazmany – coordonatoare Astroclubul Meridian Zero: Sunt cam 13-14 tranzituri pe secol, în secolul acesta am avut deja două tranzituri, următorul vizibil în România va fi în 2032.

-În timpul vieții mele se va mai întâmpla, dar eu nu știu dacă voi apuca să-l văd.

Cerul n-a fost chiar senin, dar chiar și așa, astronomii amatori au reușit să surprindă planeta Mercur în câteva cadre.

-Când va ajunge la mijlocul soarelui o să se vadă și mai bine.

-Trebuie un telescop mult mai mare, care să mărească de mai multe ori. Ăsta e mai mic.

-Un punct negru peste pe discul solar. Ai văzut?

Vizibilitatea a fost mai bună în sud-estul țării, așa că la Observatorul Astronomic din Galaţi au venit zeci oameni, curioși să vadă tranzitul planetei Mercur prin faţa Soarelui.

Ovidiu Tercu, astronom: În urmă cu câteva secole aveau o valoare ştiinţifică pentru că cu ajutorul tranzitelor lui Mercur şi Venus s-a putut determina distanţa medie Pământ – Soare, adică unitatea astronomică cum se numeşte ea în astronomie şi mai departe folosind această bază, printr-o serie de calcule s-au putu calcula şi alte distanţe în sistemul solar şi s-a putut măsura chiar şi distanţa de stelele apropiate.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments