Farmacii pentru mediul rural

by Andreea Radu

Arad. Senatorul USR Arad, Adrian Wiener a depus în Parlament o inițiativă legislativă menită să stimuleze deschiderea de farmacii în mediul rural și în localitățile foarte mici în care nu există în acest moment niciuna.

În țară avem acum sute de localități fără farmacii, ai căror locuitori trebuie să se deplaseze distanțe semnificative pentru acces la medicamente. Pentru a stimula deschiderea unor farmacii, proiectul prevede scutirea de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe venit, pe o perioadă de 5 ani de la data deschiderii unității, pentru partea de venituri realizate în aceste puncte.

Adrian Wiener, senator USR: „Mare parte din aceste localități se găsesc în mediul rural, unde populația este în general îmbătrânită și pentru care există riscul cel mai mare de a se infecta cu noul coronavirus. Acești bătrâni au nevoi medicale mai crescute, iar posibilitățile lor de deplasare și suportul familial sunt reduse.

Distanțarea socială este o măsură eficientă în contextul epidemiei de coronavirus. Fie acum, fie în viitor, o astfel de măsură va limita deplasarea persoanelor suferinde, cu imunitate redusă și cu risc de îmbolnăvire. De asemenea, se va reduce substanțial efortul financiar necesar achiziției de medicamente pentru cei din mediul rural.

Măsura va avea și un impact bugetar pozitiv. De scutirea de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe venit nu vor beneficia farmaciile deja existente, ci acelea care se vor deschide ulterior în localitățile respective. Prin noile locuri de muncă create, precum și prin sumele colectate din TVA ca urmare a vânzărilor realizate în noile puncte de lucru ale farmaciilor, se vor realiza încasări mai mari la buget.

Facebook Comments