Unii hoţi se dau drept angajaţi ai unor firme de utilităţi şi cer accesul în locuinţă, scrie a1.ro.

O femeie de 83 de ani a fost jefuită de bani şi bijuterii în valoare de 11.700 lei, de doi „angajaţi” ai unei firme de electricitate.

Cei mai vizaţi sunt pensionarii, iar hoţii acţionează chiar între 8-17, când cei mai mulţi dintre ei sunt singuri acasă.

Sfaturile poliţiştilor:

Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajaţi ai firmelor de apă-canal, de comunicaţii, de cablu şi televiziune, electricitate sau gaz.

Pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falşii angajaţi” bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor aşa – zise verificări.

De obicei, aceşti falşi angajaţi sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, cu ten măsliniu adesea, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale şi pot prezenta legitimaţii false.

ATENŢIE! Această abordare a victimelor este similară şi în cazul infracţiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparaţii la acoperişul imobilului (montare/schimbare scocuri).

La sfârşitul lucrării, executanţii supradimensionează costurile reparaţiilor ajungând chiar la şantajarea sau ameninţarea victimelor cu acte de violenţă în cazul în care nu primesc suma de bani cerută.

În unele cazuri, după plecarea acestor ”oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri.

De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuinţa şi programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informaţii altor grupuri infracţionale specializate în furturi, tâlhării sau înşelăciuni.

În astfel de situaţii în care la uşa dumneavoastră apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-aţi solicitat în prealabil, anunţaţi poliţiştii pentru a interveni în identificarea persoanelor şi verificarea intenţiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuinţă.

Aveţi în vedere faptul că odată pătrunşi în apartament, la terminarea aşa zisei lucrări de reparaţie solicită o sumă mare de bani, în speranţa că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează.

Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenţia şi sustrag bani şi alte bunuri de valoare din locul respectiv.

De obicei, infractorii acţionează în intervalul orar 08,00 – 17,00 şi vizează îndeosebi persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure.

Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reţine detalii sau a-i recunoaşte, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistenţă fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Nu uitaţi că firmele serioase anunţă în prealabil faptul că angajaţii urmează să efectueze revizii sau controale.

Sursa: gandul.info