Falcă s-a îmbogățit anul trecut cu trei firme noi și sute de mii de lei

by Cosmin Mihuta

Primarului Gheorghe Falcă îi merge, an de an, tot mai bine. De la datoriile la întreținere, pe care le avea în 2004, atunci când a ajuns primar, Gheorghe Falcă a reușit să acumuleze o avere imensă, o vilă pe malul Mureșului, estimată de unii de la sute de mii de euro, de alții chiar la un milion de euro, și-a deschis firme prospere, care cumpără an de an imobile prin centrul Aradului, dar îi aduc și sume imense din dividende, ce mai, bogăție curată. Cine spunea că nu te poți îmbogăți cinstit din funcția de primar nu știa ce vorbește.

Și în 2017, conform declarației de avere depuse în iunie 2018, Gheorghe Falcă a dus-o bine. Bini di tăt, vorba cântecului. În primul rând, la nivel salarial, de la 55 de mii de lei pe an, a sărit la 86 de mii de lei pe an, în urma creșterii salariilor din administrație, măsură luată de PSD – ALDE în iulie anul trecut, care vedem că i-a priit liberalului. Alți 38.000 de lei i-au intrat în buzunar primarului de la Comitetul regiunilor, iar 35.000 de lei de la Autoritatea Electorală Permanentă. 18.000 de lei a mai încasat Gheorghe Falcă de la UVVG, în condițiile în care universitatea respectivă beneficiază de niște spații proprietate a Primăriei Arad, pe care le folosește în mod gratuit. Am putea vorbi aici de un conflict de interese, dar asta va face subiectul unui alt articol.

Falcă a ajuns să închirieze imobile, după ce acum 16 ani cerea apartament de serviciu de la Primărie, fiindcă nu avea unde să stea. Din închirieri, familia Falcă a obținut alți 58 de mii de lei. Soția sa a avut un salariu anual de 24 de mii de lei, la firma Pro Arhitectura, deținută de familia Falcă.

Și acum începe distracția. În 2017, primarului i-au mai „răsărit“ în declarație trei firme noi, pe lângă binecunoscuta Pro Arhitectura, care produce mai ceva ca CET-ul din Arad, la capitolul profit, și SC Guinot Center. Din 2017, Gheorghe Falcă deține 70 la sută din firma F & G Intelligent Company SRL Arad. Soția sa, Ela Falcă, deține, tot de anul trecut, 50 la sută din firma L’Architecture d’Aujourd’hui SRL. Nu suntem siguri că știe domnul primar ce înseamnă numele firmei, dar e bine că o are.

În fine, a treia firmă nouă care apare în declarația de avere este SC Atodis Serv SRL, unde Ela Falcă este acționar 100 la sută. Firma respectivă funcționează încă din 2009, iar în 2015, avea o cifră de afaceri de peste 600 de mii de lei și un profit de aproape 20.000 de lei. Din păcate nu avem date pe anii următori, dar probabil că activitatea a mers din bine în mai bine, din moment ce în 2017, i-a și adus noului proprietar, Ela Falcă, dividende în valoare de 130.000 de lei. Acum, cei care mai au câte o firmă, care se mai pricep la afaceri, știu că e cam greu să cumperi sau să deschizi o firmă, iar în același an să și obții dividende, mai ales de peste 100.000 de lei. Când de obicei, dividendele se acordă pentru anul financiar anterior. E posibil ca doamna Ela Falcă să fi luat firma cu contul plin, să fi avut noroc cu carul, cum se spune în popor. Numai că în declarația de avere a domnului Falcă nu apare niciunde valoarea acestei tranzacții. Să știm și noi câți bani a dat familia Falcă, dacă a dat, pentru o firmă care i-a adus imediat dividende în valoare de 130.000 de lei. Ne îndoim că există vreun om de afaceri atât de prost încât să dea gratis o firmă care produce atât de bine. Măcar valoarea dividendelor pe doi-trei ani să fi cerut omul, ca să renunțe la o firmă atât de profitabilă. Problema e că în declarația anterioară, familia Falcă nu are vreun cont în care să dețină vreo sumă care să justifice această achiziție importantă. Nici bani nu a împrumutat primarul, conform declarației de avere, și nici nu știm să fi câștigat la loto. Ar fi oportun ca domnul Falcă să explice public cum a reușit să achiziționeze acea firmă.

Sunt multe întrebări legate de averea primarului, așa cum au fost în ultimii 14 ani. An de an apar tranzacții dubioase, bani din vânzări anterioare, deși la începutul carierei de primar nu avea nimic, dividende, acțiuni noi, firme noi și așa mai departe. Din păcate, toate aceste afaceri ale primarului au fost tratate cu indiferență de autoritățile competente, care zi de zi clamează lupta împotriva corupției. Vedem, în continuare, cum Aradul e un loc interzis pentru anticorupți, primarul Falcă o duce în continuare, bine merci, iar averea îi crește an de an, cum nu le crește altora într-o viață.

Facebook Comments