Falcă, învață de la Bolojan ! Oradea atrage peste 80 de milioane de euro de la UE

by Cosmin Mihuta
Please follow and like us:

În timp ce primarul Gheorghe Falcă se plânge că Guvernul PSD i-a furat 16 milioane de euro și nu poate să facă nimic în Arad (deși are un excedent de 40 de milioane de euro), alți primari din țară îi dau lecții de administrație. Iar cel mai bun exemplu, pe care suntem nevoiți să-l dăm de câte ori avem ocazia, este primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Tot un liberal, care însă nu se vaită ca o babă la capul mortului, cum face Gheorghe Falcă, ci caută soluții pentru a transforma Oradea într-un oraș european.

În timp ce primarul Aradului se ocupă de politică și visează la un post de europarlamentar, Ilie Bolojan se ocupă de administrație, iar rezultatele se văd. Primarul Ilie Bolojan a prezentat, luni, 5 noiembrie 2018, într-o conferință de presă câteva proiecte foarte importante pentru municipiul Oradea, pentru care au fost câștigate contracte de finanțare ce se ridică la peste 80 milioane de euro.

Ce se va face din acești bani: Un pasaj care se va realiza între Catedrala Ortodoxă și Casa de Cultură a Sindicatelor, valorea estimată a acestei lucrări fiind de 95 milioane de lei. Al doilea proiect vizează str. Vasile Alecsandri, stradă care este deja finalizată, dar decontarea lucrărilor se va face pe bani europeni. Valoarea străzii este de 5,2 milioane lei. A treia achiziție din acest pachet are ca obiect cumpărarea a patru autobuze hibrid, a căror valoare estimată este de 10,9 milioane lei.

Un al doilea pachet de proiecte este cel legat de coridorul de mobilitate Piața Gojdu – Piața Cetate, pachet care la rândul lui cuprinde mai multe proiecte. În primul rând este vorba de pasajul subteran, estimat la 33,6 milioane de lei. Al doilea proiect din acest pachet este parcarea de tip Park and Ride, de 35,8 milioane lei. Un alt proiect din acest pachet vizează achiziția a 6 autobuze hibrid, estimate la 16,3 milioane lei.

Al treilea pachet important este cel legat de dezvoltarea și prioritizarea transportului public de clători, proiect care la rândul lui cuprinde mai multe subproiecte, printre care și realizarea pasajului subteran din zona Hotelului Continental către Poliție, care va asigura circulația ușoară a  tramvaiului către B-dul Magheru. Valoarea acestor două proiecte cumulate este de 25,8 milioane lei. Nu în ultimul rând, un proiect foarte important este extinderea liniei de tramvai, proiect estimat la 66,1 milioane lei.

Vor mai fi achiziționate încă 10 tramvaie

Față de prima etapă, care curprindea achiziția a 10 tramvaie, s-a mai depus o cerere de finanțare pentru încă 10 tramvaie, în acest moment fiind aprobată și această a doua etapă, care se ridică la suma de 88,7 milioane lei, respectiv 19 milioane euro, cu o contribuție a municipalității de 2%.

Proiecte de regenerare urbană care privesc comunitățile defavorizate

O altă serie de proiecte sunt cele de regenerare urbană, care privesc comunitățile defavorizate. Astfel,  se are în vedere realizarea unui centru de zi la Școala Ioan Slavici, estimat la  6 milioane de lei și asfaltarea a trei străzi, care se ridică la 1,5 milioane lei, în total aceste proiecte ajungând la 7 milioane de lei. Cifra corespunde unei sume de 1,6 milioane euro, din care contribuția municipalității este de 2%, respectiv aproximativ 30.000 de euro.

Cam așa arată o administrație europeană, care știe cum trebuie să se dezvolte un oraș. Gheorghe Falcă, ia carnețelul și notează de zor ce face colegul tău de la Oradea, poate îți folosește ceva în munca de primar al Aradului.

Facebook Comments