Falcă a „inventat“ banii … gratis. Noua denumire pentru bani luați împrumut

by Cosmin Mihuta

Nu există ieșire publică a primarului Gheorghe Falcă, fără o cugetare adâncă, care să nu ne lase pe toți cu gura căscată. După discursul plin de avânt din weekend, de la Consiliul Național PNL, când ne îndemna pe toți să trecem Carpații (din motive încă necunoscute), fiindcă altfel n-am făcut nimic, marți seară, la celebra întâlnire cu arădenii de la TV Arad, primarul Falcă ne-a oferit noi cugetări din puțul gândirii. Supărat pe faptul că unii își permit să facă clasamente cu fondurile europene atrase în diferite orașe, clasament în care Aradul e la retrogradare, Falcă îi trage de urechi și le amintește că am avut un proiect grandios de introducere a canalizării în Gai, Bujac și Sânicolau Mare. Prin 2008, acum zece ani adică, dar ce mai contează, trăim din amintiri. „Am senzația că oamenii din Arad uită câți bani au venit în Arad gratis“, a spus Falcă. Ce înseamnă bani gratis, numai Falcă ne poate spune. Probabil, există și bani … pe bani, altfel nu ne explicăm logica domnului primar. Sau poate i-a adus gratis, adică fără să primească vreun comision sau fără să primească salariu pentru acest efort.

Dacă se referă la faptul că am primit bani nerambursabili de la Banca Mondială, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spune o mare minciună. Nu că ar fi prima oară, dar în acest caz minte cu nerușinare. Canalizarea în cele trei cartiere, Gai, Bujac și Sânicolau Mare a fost realizată cu bani împrumutați de la Banca Mondială. O spun actele oficiale, adică hotărârile Consiliului Local Municipal Arad. În hotărârea nr.74 a Consiliului Local Municipal Arad, scrie negru pe alb că extinderea rețelei de canalizare în cele trei cartiere se realizează dintr-un Credit de la Banca Mondială contractat de Ministerul Finanțelor, în valoare de 47,20 milioane de euro și din cofinanțarea Consiliului Local Municipal Arad, în valoare de 3,10 milioane de euro. Faptul că Ministerul Finanțelor plătește mare parte din credit nu înseamnă că la Arad s-au atras fonduri nerambursabile. Poate primarul Falcă a uitat că la bugetul de stat, de unde se plătește acest credit, contribuie din plin și arădenii, așa cum ne amintea de multe ori chiar el, când acuza guvernul că nu se întorc bani la Arad. Iată că banii arădenilor sunt folosiți și pentru plata acestui credit de 47 de milioane de euro, în timp ce alte orașe au rezolvat problema canalizării prin fonduri europene. Adică, nerambursabile sau bani gratis, cum zice domnul primar.

E tot mai limpede motivul pentru care Falcă e corijent la capitolul fonduri europene, în comparație cu Oradea, de exemplu: pentru el nu e nicio diferență între banii luați împrumut și fondurile nerambursabile de la UE. Așa că, mai bine să luăm împrumut, bani gratis, mai ales că licitațiile sunt mai ușor de organizat, nefiind nevoie să se mai treacă prin SEAP, iar la final toată lumea e fericită, mai puțin arădenii care plătesc milioane pe dobânzi și comisioane, iar în plus au parte de lucrări de mântuială, cum am văzut în cazul celor trei cartiere.

 

Aveți mai jos hotărârea CLM din care reiese faptul că extinderea canalizării a fost făcută printr-un credit de la Banca Mondială, dar și emisiunea în care Falcă ne anunță că a adus bani gratis la Arad:

http://www.primariaarad.ro/files/hotariri/h1915.pdf

 

 

 

In direct cu aradenii, invitat Gheorghe Falca la Sorin Ghilea – GHILEA Show

Publicată de TV Arad pe Marţi, 13 martie 2018

Facebook Comments