Expoziție de fotografie – Cercetările monografice de la Sâmbăteni

by Dana B.

În cadrul programului Centenarului (1918-2018) la Arad, Complexul Muzeal Arad prezintă publicului expoziția de fotografie ”Cercetările monografice de la Sâmbăteni (1935)”, a cărei vernisaj va avea loc la Sala ”Clio”, marți, 28 noiembrie, orele 17.00.

Prezintă: Dr. Sorin Sabău și Dr. Gabriel Hălmăgean, curatori (Complexul Muzeal Arad)

 În vara anului 1935 o echipă studențească a Fundațiilor Regale ”Principele Carol” în colaborare cu Despărțământul Arad al Institutului Social Banat-Crișana a desfășurat o cercetare monografică în localitatea Sâmbăteni. Scopul acestei acțiuni era cunoașterea realităților satului românesc din perioada interbelică și găsirea unor soluții practice pentru ridicarea culturală și materială a locuitorilor din zona rurală.

Metoda cercetării era cea monografică, aparținând Institutului Social Român condus de prof. Dimitrie Gusti. Aceasta însemna prezența la fața locului a unei echipe complexe, formată din studenți și un corp tehnic : doctori, ingineri agronomi, medici veterinari, plus profesori și studenți de la Oficiul Național de Educație Fizică.

”Cu ocazia cercetărilor efectuate s-au realizat și o serie de fotografii cu aspecte din viața comunității locale, reunite  în două albume, care au fost prezentate la expoziția Fundațiilor Regale din 9 decembrie 1935, în prezența regelui Carol al II-lea.Publicul arădean are ocazia de a vedea acum, reproduse la o scară mai mare, o parte din cele mai reprezentative fotografii pe care le conțin cele două albume interbelice, aflate în colecția Complexului Muzeal Arad” –  Dr. Sorin Sabău și Dr. Gabriel Hălmăgean, curatori (Complexul Muzeal Arad).

Proiect expozițional realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad (Str. Horea 10)

28 noiembrie – 13 decembrie (Marți-Duminică : 09.00-17.00)

Vernisaj : Marți 28 noiembrie 2017, orele 17.00

Intrarea este liberă

Curatori: Dr. Sorin Sabău și Dr. Gabriel Hălmăgean (Complexul Muzeal Arad)

Facebook Comments