Experiențe de neratat, la Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească „

by Dana B.

Festivalul Internațional Iubiți Muzica Românească propune pentru serile sfârșitului de săptămână concerte și audiții pline de originalitate, întalniri și experiente care nu trebuie pierdute.

În seara de 13 Octombrie,Vineri, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, un dublu recital al unor ansambluri cu renume – Percutissimo din Timișoara si Cvartetul de clarinete Academic din Brașov – un concert orientat în special spre auditorii tineri, plin de influențe jazz, etno sau sonorități destinate parcă unor filme horror sau SF, din care nu lipsesc momentele de umor muzical, de teatru instrumental și interacțiune cu publicul.  Este o seară deschisă surprizelor și întâlnirilor sonore, o seară cu autografe Richard Oschanitzky, Aurel Stroe, Adrian Iorgulescu, Laura Manolache ș.a.

Întâlnirea de Sâmbătă,14 Octombrie, de la aceeași ora (19.00), din Sala Cercului Militar este o seară de operă, o întâlnire cu una dintre cele mai mari reușite ale creației contemporane, Eumenidele de Aurel Stroe, o transpunere în contextul muzicii noi a finalului trilogiei Orestia de Eschil  și a principiilor teatrului antic.

Rod al colaborării dintre Filarmonica „Banatul” din Timișoara și faimosul saxofonist francez Daniel Kientzy, spectacolul „Eumenidele” a fost aplaudat de-a lungul anilor în trei distribuții la Roma, Paris și Basel, iar în cea actuală (care propune o regie colectivă, muzicienii manevrând în timpul spectacolului scenografia și luminile) la Milano.

Nu în ultimul rând, este o ocazie excepțională de a asista la o adevărată demonstrație de virtuozitate a artistului francez care oferă, pe toată durata operei (o oră) momente unice, cum sunt cântatul la două saxofoane simultan sau folosirea enormului (și rarisimului) saxofon contrabas. Toate argumentele unui spectacol EVENIMENT!

Iar pentru cei care iubesc deopotriva filmul mut și muzica, Sala Regele Ferdinand din Primaria Arad devine gazda spectacolului de Duminică, 15 Octombrie 2017, de la ora 19.00, o proiecție a filmului Tabu din 1931, creație a regizorului Friedrich Wilhelm Murnau ,  însoțită sonor de muzica Violetei Dinescu și  de interpreții ei dedicați – pianistul Sorin Petrescu, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, percuționistul Doru Roman și clarinetistul Dorin Cuibariu.

Capodoperă cinematografică, pe cât de emoționantă pe atât de temerară, o poveste de dragoste din Mările Sudului,TABU este filmat pe o insulă paradisiacă din arhipelagul Bora-Bora, care  se inspiră dintr-un subiect real, autohton, o istorie complexă și vibrantă despre iubire și sacralitate. Imaginea de o frumusețe pură, folosirea în cea mai mare măsură a băștinașilor ca actori, prima filmare subacvatică din istoria cinematografiei, sunt doar câteva detalii ale unei opere geniale. Muzica Violetei Dinescu reușește să ilustreze imaginea, să sugereze sentimente, să dialogheze cu discursul vizual, folosind un filon etnomuzicologic vast, de la polinezian la… românesc. Pe lângă acest folclor „antebabelian”, compozitoarea stabilită în Germania și apreciată în întreaga lume, integrează într-o scriitură luxuriantă, adeseori heterofonică, ecouri modale enesciene și chiar în acord cu actiunea, un… rag-time!

Cei patru instrumentiști virtuozi au prezentat cu mare succes acest spectacol în zeci de săli de concerte din Germania, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Elveția și Serbia, iar acum sunt prezenti în Arad!

Evenimentele organizate in cadrul Festivalului International Iubiti Muzica Romaneasca! – proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National  permit accesul liber, in limita locurilor existente in salile de concert.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Vineri, 13 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar
Ansamblul de percuţie “Percutissimo” al Facultăţii de Muzică din Timişoara

Coordonator: Doru Roman

Membri: Patricia Popescu, Amelia Trifu, Tiberiu Szalma, Daniel Cuibariu-Jumuga, Patrick Cojerean
Invitaţi: Lucia şi Mario Florescu

Laura Manolache: Himera apelor

Aurel Stroe: Il giardino delle strutture

Doina Rotaru: Noesis

Darie Nemeș Bota: Fight And Light

Adrian Iorgulescu: Ipostaze IV

Cvartetul de clarinete”Academic”al Filarmonicii “Gheorghe Dima” Braşov
Iulian Rusu – clarinet I, Izsak Jenö – clarinet II, Ionel Pârlea – clarinet III,  Ilie Carp – clarinet bas.

 Béla Bartók ar. Ioan Dobrinescu: Sonatina

Sabin Păutza: Suita

Ioan Dobrinescu: De treci codrii de abanos

Ciprian Porumbescu ar. Ioan Dobrinescu: Hora Braşovului

Ion Scărlătescu ar. Ioan Dobrinescu: Bagatella

Richard Oschanitsky: Cearta

Ioan Dobrinescu: Ciocârlia

Romeo Cozma: Fantezie pentru cvartet de clarinete

Sâmbătă,14 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Cercului Militar

Eumenidele (Orestia III) de Aurel Stroe

Spectacol de operă realizat în colaborare cu Centrul Cultural „Aurel Stroe”

Buşteni

Cu participarea extraordinară a saxofonistului Daniel Kientzy (Franţa)

Dirijor Cezar Verlan

Distribuţie

Atena – Cosmina Ivan

Oreste – Cristian Ardelean

Apollo – Nicolae Haţegan

Corul Eriniilor/Eumenidelor

Ana Maria Stănoia, Cosmina Şerban, Corina Chietrean, Ovidiu Cozma,

Alexandru Șuca, Bogdan Sărăcin

Constantin Spurcaciu  – asistent regie și figuraţie

Grigore Golubeanu – lumini şi figuratie

Alexandru Voinea – scenografie şi figuraţie

Regia colectivă

 

Duminică, 15 Octombrie 2017 ora 19.00 Sala Regele Ferdinand

Spectacol de film mut şi muzică
TABU (1931)

regia Friedrich Wilhelm Murnau, muzica Violeta Dinescu
„Trio Contraste“ – Ion Bogdan Ştefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian,

Doru Roman – percuţie

în colaborare cu

Dorin Cuibariu- clarinet, saxofon

Facebook Comments