EXCLUSIV: SCHIMB DE EXPERIENTA ROMANO-BELGIAN LA ARAD, IN GIMNASTICA ARTISTICA (FOTO)

by Sorin Haut

O delegaţie belgiană, formată din antrenori ai clubului de gimnastică din Heist Opden Berg, localitate înfrăţită cu Aradul, se află de câteva zile în oraşul nostru, scopul vizitei fiind un schimb de experienţă cu secţia de gimnastică artistică a CSM Arad. Oaspeţii noştri asistă la antrenamente, discută şi se sfătuiesc cu antrenorii clubului arădean, pentru ca în toamnă vizita să fie întoarsă de o delegaţie a CSM-ului. Coordonatorul întâlnirii româno-belgiene este profesorul Eugen Căţean, în vreme ce antrenorii Ciprian Hegyi şi Carina Franiov încearcă să îi facă pe belgieni să descopere farmecul gimnasticii româneşti, renumită la nivel mondial.

La antrenamentul de astăzi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii delegaţiei belgiene şi oficialităţi locale, mai exact viceprimarul Levente Bognar şi consilierul local Ovidiu Moşneag, însoţiţi de directorul CSM Arad, Vasile Păltineanu. După un schimb de idei şi impresii, cei prezenţi au admirat împreună micuţele gimnaste arădene, după care au vizitat principalele baze sportive ale CSM-ului: sala de jocuri, unde se antrenează gimnastica ritmică, sala de tenis de masă, cu atâta istorie în spate şi poligonul de tir Sorin Babii, unde se află în pregătire în aceste zile campionul olimpic Alin Moldoveanu.

De asemenea, au fost vizitate şi sediile Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, director Dan Cuedan şi a CSM Arad, Sala Polivalentă, iar ultima oprire a fost Primăria, unde belgienii au fost primiţi în mod oficial de viceprimarul Levente Bognar. Cu ocazia acestei vizite am reuşit să discutăm şi cu câţiva dintre protagoniştii întâlnirii de astăzi.

Levente Bognar, viceprimar al Aradului: „Este un pas în continuarea legăturilor dintre cele două oraşe înfrăţite. Este bine că această colaborare nu este doar pe hârtie, ci una reală, între oameni. Iar pe această latură a sportului şi în special a gimnasticii, există o punte reală, un schimb de experienţă benefic. Cei din Belgia apreciază foarte mult profesionalismul şi rezultatele antrenorilor şi sportivelor noastre, din această cauză au considerat atractivă o astfel de legătură. Noi căutăm să fim gazde bune şi să prezentăm valorile pe ca le deţinem, să le arătăm Aradul şi Primăria, care reprezintă un patrimoniu important al oraşului

Leo Verbeek, coordonator al delegaţiei belgiene: „Avem o impresie foarte bună despre acest complex sportiv, oamenii de aici sunt pasionaţi şi dornici să progreseze, iar antrenamentele sunt tari. Scopul acestei vizite este de colaborare, de a lega un schimb de experienţă, adică sportivi belgieni să vină aici o săptămână şi să se antreneze cu antrenori români şi invers. Oraşul e frumos, ne place mult, mulţumim şi administraţiei locale pentru sprijin. Am fost primiţi foarte bine, iar pe această cale mulţumim lui Eugen şi Ciprian, care se ocupă permanent de noi. Belgia stă încă foarte departe la nivel de gimnastică de România, care are o istorie în spate, rezultate remarcabile dar şi antrenori foarte buni, care la rândul lor au practic acest sport. La noi e mai mult amatorism, ne bucurăm că putem colabora.”

Vasile Păltineanu, director CSM Arad: „Acest eveniment confirmă încă o dată poziţia de centru de interes al Aradului, nu doar naţional ci chiar şi internaţional, în care sportul joacă un rol foarte important şi se aliniază acestei intenţii. Practic, este rezultatul creşterii valorii gimnasticii noastre, atât dacă vorbim de rezultatele obţinute, cât şi de sala Emilia Eberle, situată în acest cadru excepţional. Ne punem speranţe că această legătură internaţională va promova şi mai bine gimnastica artistică dar şi imaginea comunităţii arădene.”

 

 

Facebook Comments