Europenii plătesc facturi tot mai mari, chiar dacă guvernele au oferit subvenții și ajutoare

by Andreea Radu

Europenii plătesc mai mult ca niciodată pentru energia electrică și gazele naturale, chiar dacă guvernele cheltuiesc miliarde pentru a proteja consumatorii de criza energetică. Prețul mediu al gazelor cu amănuntul în Uniunea Europeană și Marea Britanie a fost de aproape 18 de cenți (0,18 dolari) pe kilowatt-oră în octombrie, dublu față de aceeași lună a anului trecut, potrivit firmei de consultanță VaasaETT Ltd. Costurile energiei electrice de uz casnic au crescut cu 67%, ajungând la 36 eurocenți pe kilowatt-oră, notează observatornews.ro.
Cifrele vin în contextul în care guvernele UE au promis peste 550 miliarde de euro pentru a-și proteja cetățenii și companiile private de creșterea costurilor cu energia în ultimul an. Fără țările care nu au susținut acest sprijin, este probabil ca facturile să fi fost chiar mai mari, a declarat Philip Lewis, director executiv al firmei de consultanță.
Vremea neobișnuit de caldă a venit ca o ușurare atât pentru consumatori, cât și pentru guverne în octombrie. Cu toate acestea, prețurile vor crește pe măsură ce Europa se îndreaptă mai mult spre iarnă, ceea ce ar putea crea probleme viitoare pentru liderii politici care au încercat să mențină costurile la un nivel scăzut.
„Dacă ar fi să avem criza pentru mai mult sau mai puțin de un an întreg, costul acestor măsuri pentru aceste guverne va fi enorm”, a spus Lewis într-un interviu. „În cele din urmă, clienții vor uita că aceste prețuri nu sunt prețuri reale – le vor lua ca normă și apoi devine practic imposibil să le eliminăm”, a adăugat acesta.

Facebook Comments