Europa va intra în recesiune în această iarnă, avertizează comisarul pentru economie

by Andreea Radu

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a avertizat, luni, că Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, scrie Agerpres.ro.
„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.
Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Facebook Comments