Europa face presiuni asupra Beijingului înainte de summit-ul UE-China

by Andreea Radu

Uniunea Europeană este gata să refuze semnarea unei declarații comune cu China la o reuniune bilaterală ce va avea loc marți (9 aprilie), în condițiile în care europenii solicită un angajament mai puternic din partea Beijingului privind economia, comerțul și drepturile omului, potrivit notelor oficiale ale UE pregătite înainte de vârf, scrie euractiv.com.

Negocierile cu oficialii cjinezi pentru elaborarea unei declarații comune la summit au fost „lente și dificile”, potrivit procesului-verbal al unei întâlniri a ambasadorilor UE28, care a avut loc miercuri (3 aprilie) la Bruxelles.

Germania, Franța, Italia, Regatul Unit, Țările de Jos, Polonia, Suedia și Belgia au declarat că vor refuza semnarea declarației finale a summitului, cu excepția cazului în care s-au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește formularea proiectului de lege, potrivit procesului-verbal al reuniunii, .

Printre solicitările lor, europenii doresc să includă o reformă a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului pentru a diminua subvențiile și transferul forțat de tehnologie către China, precum și eliminarea tuturor barierelor de piață pentru investitorii europeni care vin în țară.

Această opinie a fost împărtășită de către reprezentanții instituțiilor UE, precum și de alte delegații naționale.

 

Foto: euractiv.com

Facebook Comments