Euromarionete 2019 prezintă și povești pentru oameni mari

by Cristian Dobre

Povești tulburătoare și emoționante. Spectacole construite inedit, dar și veselie și culoare. Sunt doar câteva dintre provocările păpușărești lansate… oamenilor mari prezenți la cea de a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Animație Euromarionete. Ca și în anii trecuți, FITA 2019 aduce în fața publicului o serie de spectacole inedite dedicate publicului adult.

„Din păcate, în România, publicul pune de cele mai multe ori, semnul egal între un spectacol cu păpuși sau marionete și un spectacol pentru copii. Spun din păcate, pentru că există nenumărate proiecte teatrale construite și gândite pentru adulți, care sunt extraordinar de inspirate și care transmit mesaje de o profunzime nebănuită. De ceva vreme, de astfel de istorii au parte și spectatorii arădeni, căci, în cadrul Euromarionete încercăm să îi răsfățăm și pe… oamenii mari cu spectacole absolut speciale. Iar ediția 2019 a Festivalului Internațional de Teatru de Animație nu face excepție.” – spune Christian Caimacan, director artistic al FITA 2019

O vârstă de peste 16 ani este recomandată celor care aleg să urmărească spectacolul Eu, Sisif” (spectacol cu supratitrare), semnat Puppets Lab – Bulgaria, prezent pe scena sălii Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici”, marți, 1 octombrie, de la ora 19.00.

„În „Eu, Sisif” se explorează călătoria întoarcerii eterne a omului la sine. Încă din Antichitate, filozofii au avut în vedere absurditatea comportamentului uman. Indiferent de drumul pe care îl alegi, indiferent de cine ești și cine vrei să devii, oricare ar fi drumurile pe care dorești să evadezi, să scapi, vei continua să te întorci la tine, la propriul sine. Viața umană e repetitivă. E previzibilă. Iar această acțiune constantă ne face să medităm la sensul, dar mai ales la lipsa de sens a vieții umane.” – declară actorul Leonid Yovchev

Două zile mai târziu, în 3 octombrie, tot de la 7 seara, de data aceasta în sala Trupei Marionete, artistul spaniol David Zuazola aduce în fața publicului spectacolul „Jocul timpului”.

Pentru prima dată un artist prezintă, adunate într-un spectacol, 7 povești a 7 minute fiecare, regizate de 7 regizori din 7 țări diferite: (SPERIETOARE Mare Chodaczyński / Polonia, MOARTE Manuel Dias / Portugalia, CIUDĂȚENIE Chiafi Hsu/Taiwan, VIERME Regia colectivă Teatrul de păpuși „Merlin”/Grecia, VAMPIR Toni Rumbau/Spania, EXTRATERESTRU Liliana Palacio/Columbia, MARIONETĂ Anurupa Roy/India). Rezultatul? Un proiect unic, de colaborare la nivel internațional, un spectacol pe parcursul căruia publicul descoperă o poveste unitară, complexă, cu un sfârșit surprinzător.” – spun creatorii sprectacolului

Spectacolul „Jocul timpului” este recomandat spectatorilor peste 14 ani.

Pe un peron de gară, un clovn își așteaptă trenul. O geanta abandonată misterioasă îi atrage atenția. Neîncrezător și curios în același timp, nu se poate abține să nu o deschidă … Surprins, descoperă accesoriile unei dansatoare de flamenco: un evantai, castaniete, un trandafir… Toate creează în imaginația lui situații neașteptate,  povești de dragoste și conflicte între generații. Luptând cu geanta abandonată, clovnul nostru pierde trenul de mai multe ori, dar călătoria este asigurată… destinația este Spania și ale ei castele de nisip …

Aceasta este povestea ultimei întâmplări teatrale a ediției cu numărul XX a Euromarionete. „Ole! Întâlnire dintre un clovn și flamenco”  este un spectacol vesel și colorat care se adresează deopotrivă celor mari și celor mici. Întâmplarea teatrală care se petrece în 4 octombrie de la ora 20.00, în sala Studio a teatrului Clasic aparține trupei „La Crique”  din Franța.

Cei care doresc să ia parte la cea mai importantă sărbătoare păpușărească a toamnei, își pot achiziționa biletele fie de la casieria Trupei Marionete (str. Episcopiei nr. 15, telefon: 0257/256 922, deschisă duminica, între 9:30 și 11:00), fie on-line, de pe www.biletmaster.ro. Prețul acestora este de 5 de lei pentru școlari și preșcolari, 10 lei – pentru studenți și pensionari și 20 de lei pentru adulți.

Facebook Comments