Este apa minerală carbogazoasă sănătoasă sau nu?

by Cristian Dobre

Este apa minerala carbogazoasa sanatoasa sau nu? Ne baloneaza, ne provoaca aciditate sau este mai nutritiva decat cea plata? Discutam astazi despre 4 mituri legate de apa minerala si aflam care este, de fapt, adevarul.

Mitul 1: apa minerala nu este atat de hidratanta ca apa plata

Fals. Fiindca apa minerala este tot… apa, nu avem de ce sa credem ca ar fi mai putin hidratanta. In plus, un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud, SUA, facut pe un esantion de cateva sute de persoane care abia incheiasera o ora de sport, a dovedit ca apa minerala este la fel de hidratanta ca cea plata.

Mai mult decat atat, specialistii au observat tendinta oamenilor de a bea o cantitate mai mare de apa minerala carbogazoasa, comparativ cu cea plata, asta datorita gustului placut al acesteia.

Mitul 2: apa minerala este daunatoare pentru dinti si oase

Partial adevarat. Acidul carbonic, format atunci cand oxigenul intalneste dioxidul de carbon, poate eroda suprafata dintilor, insa doar in cantitati foarte mari. Am putea spune asadar ca este adevarat, daca beti doar apa minerala, cel putin 2 litri pe zi, timp de mai multi ani. Efectul este atat de subtil, incat aceasta nu va va afecta niciodata vizibil dintii. In privinta sanatatii oaselor, toate studiile realizate pana in prezent au dovedit ca apa minerala nu afecteaza densitatea osoasa.

Mitul 3: apa minerala ingrasa   

Fals. Apa minerala te baloneaza pe moment, mai ales daca bei o cantitate mai mare. De aceea, poti avea senzatia falsa ca ingrasa. Mai mult decat atat, poate chiar sa te ajute sa slabesti. Bulele din apa minerala iti pot oferi o senzatie de satietate, care te ajuta sa combati senzatia de foame in timpul unei diete, in special pe stomacul gol sau intre mese.

Mitul 4: apa minerala provoaca arsuri gastrice

Fals. Apa minerala in sine nu provoaca arsuri gastrice sau reflux gastric in cazul persoanelor sanatoase. In schimb, daca suferi de gastrita, arsuri in capul pieptului sau orice afectiune gastrica, discuta cu medicul tau inainte de a alege intre apa plata si minerala. Pe fondul unei aciditati crescute din alte cauze, apa minerala poate sa agraveze simptomele neplacute.

Exista si situatii in care apa minerala carbogazoasa este contraindicata, insa medicul te va preveni cu privire la aceste situatii. De pilda, pacientii care sufera de sindrom de colon iritabil ar trebui sa limiteze complet consumul de apa minerala carbogazoasa, intrucat accentueaza simptomele specifice acestui sindrom, mai ales balonarea. Acelasi lucru este valabil si pentru pacientii cu afectiuni inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita ulcerativa.

Lucruri pe care e bine sa le stii daca obisnuiesti sa bei apa minerala:

  • Nu consuma numai apa minerala, ci fa-ti un obicei din a bea si apa plata.
  • Nu consuma prea des apa minerala cu zeama de lamaie, intrucat aciditatea lamaii combinata cu bulele de acid pot cauza disconfort grastric.
  • Apa minerala te poate ajuta sa iti tii apetitul sub control atunci cand esti la dieta, mentinand senzatia de satietate mai mult timp.
  • Totodata, apa minerala poate combate si constipatia, insa e nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceasta teorie.
  • Persoanele care au dificultati la inghitire (de obicei, din diverse cauze medicale) pot consuma apa minerala mai des pentru a isi ameliora aceasta problema. Asta pentru ca apa minerala simuleaza terminatiile nervoase implicate in procesul de deglutitie si, astfel, imbunatateste abilitatea individului de a inghiti.

Daca ai dubii cu privire la sanatatea ta si consumul de apa minerala, consulta-te cu medicul pe aceasta tema. Acesta iti va explica concret ce impact are consumul de apa minerala asupra organismului tau.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments