Erdogan acuză Uniunea Europeană că vrea să se îndepărteze de Turcia

by Andreea Radu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Uniunea Europeană că încearcă să se ”îndepărteze” de Turcia, în contextul în care negocierile de aderare între UE şi Ankara sunt într-un punct mort, transmit AFP şi Reuters. ”Uniunea Europeană caută să se îndepărteze de Turcia. Noi vom efectua propria evaluare şi am putea de asemenea să ne îndreptăm spre altă direcţie”, a declarat şeful statului turc înainte de a pleca spre New York, unde va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.
În urmă cu câteva zile, comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi i-a solicitat Turciei progrese în materie de democraţie.
”Negocierile de aderare sunt în prezent într-un punct mort. Pentru reluarea lor, există criterii foarte clare de care va trebui să se ţină cont, legate de democraţie şi statul de drept”, a avertizat Oliver Varhelyi într-o vizită făcută pe 6 septembrie la Ankara, notează Agerpres.ro.
Turcia şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile începute în 2005 sunt blocate de mai mulţi ani.

Facebook Comments